Paprykowe mumie

Paprykowe mumie
Porcje 10
Jedyny taki dzień w roku, gdzie straszne potwory, przerażające pająki i inne robale, wiedźmy, kościotrupy czy czaszki możemy spotkać w najmniej spodziewanych miejscach. U nas może jeszcze nie tak hucznie obchodzony, ale zyskujący na popularności. Halloween to straszny dzień wymagający odpowiedniej oprawy... Na ten upiorny wieczór przygotowałam mumie z malutkich papryczek, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Ingredients
  1. 250 g mini papryk słodkich
  2. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  3. 1 mały filet z kurczaka
  4. 3 łyżki kukurydzy z puszki
  5. 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  6. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  7. 2 łyżki przyprawy chili con carne
  8. 1 czubata łyżka serka kremowego
  9. ½ pęczka natki pietruszki
  10. szczypta cukru
  11. 2 łyżki oliwy
  12. pieprz czarny
  13. sól
Dodatkowo
  1. 1 łyżka ketchupu
Instructions
  1. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

28 thoughts on “Paprykowe mumie

  1. Aleksandra Załęska

    Wyglądają smakowicie 🙂 Przekąska idealna nie tylko na Halloweenowe przyjęcie, ale i na spotkanie z przyjaciółmi 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *