Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek, a po zjedzeniu nie mamy problemu z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ma wspaniały, ostry smak oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Przechowywanie tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, a zachowanie substancji odżywczych na przestrzeni czasu jest jeszcze trudniejszym zadaniem. Poza zamrożeniem świeżych liści najlepszym sposobem jest chyba przygotowanie pesto. Przygotowuje się go banalnie prosto i szybko, zachowując wszystkie właściwości tych niezwykłych liści. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i oryginalne w smaku. Przez długi czas, można się cieszyć tym wspaniałym smakiem, dodając go do różnych potraw.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Ingredients
  1. świeże liście czosnku niedźwiedziego
  2. oliwa z oliwek extra vergine
  3. sól
Instructions
  1. Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego dokładnie blendujemy z odrobiną soli i oliwy. Gotowe pesto przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Na wierzch każdego słoika wlewamy oliwę tak, aby przykryła całą powierzchnię. W ten sposób odcinamy dostęp powietrza. Pesto będzie naturalnie zakonserwowane i dłużej zachowa świeżość. Słoiki szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pesto przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zastosowanie
  1. Pesto z czosnku niedźwiedziego ma bardzo szerokie zastosowanie. Podobnie jak tradycyjna wersja z bazylii, pesto z czosnku niedźwiedziego można użyć do sałatek oraz oryginalnej wersji bruschetty. Można przygotować z nim makaron, twarożek, czy zupę. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych oraz jako dodatek do warzyw czy ryb. Wszystko zależy od Waszej kreatywności w kuchni!
Notes
  1. - do klasycznego pesto używa się orzechów. Ja jednak je pominęłam, gdyż pesto wtedy może pełnić rolę w wielu potrawach
  2. - pesto nie pasteryzujemy, bowiem wtedy już nie jest to pesto
  3. - warto użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości. Nie utleniona oliwa sprawi, że pesto zakonserwujemy na dłużej
  4. - pesto warto trzymać w lodówce lub zacienionym chłodnym miejscu
  5. - pesto można również zamrozić
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

30 thoughts on “Pesto z czosnku niedźwiedziego

  1. Aleksandra Załęska

    Ostatnio okazało się, że mam czosnek niedźwiedzi u mnie w ogródku. A pesto robiłam już z różnych liści, muszę teraz wypróbować przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.

    Reply
  2. Bookendorfina

    Zastanawiam się, gdzie u siebie miałabym kupić takie świeże listki czosnku, muszę zakręcić się wokół sklepów ze zdrową żywnością. 🙂

    Reply
  3. Ania

    Niestety jeszcze ani razu nie miałam okazji kupić u mnie czosnku niedźwiedziego w wersji “na świeżo”, tylko suszony… Ubolewam strasznie, bo coś czuję, że jest przepyszny, poza tym to pewnie kopalnia witamin. Mało tego, ja uwielbiam pesto ze wszystkiego, więc jeśli będę miała okazję, to wypróbuję Twój przepis!

    Reply
    1. admin Post author

      Tak, to smaczne kopalnia witamin 🙂 Czosnek niedźwiedzi można hodować w ogrodzie 🙂

      Reply
  4. Ania W

    wow, w życiu nie przyszło mi do głowy, żeby zamrozić pesto… Dziękuję za świetną radę i oczywiście kolejny pyszny przepis 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *