Pieczeń

Pieczeń
Porcje 20
W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt z pewnością Was zaskoczy. Pieczeń jest pachnąca, wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na co dzień do kanapek.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 50 min
Ingredients
  1. 700 g szynki wieprzowej
  2. 600 g łopatki wieprzowej
  3. 500 g boczku surowego
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 1 łyżeczka cząbru
  6. 1 łyżeczka estragonu
  7. 8 g majeranku
  8. 8 g pieprzu czarnego
  9. 30 g soli peklowej
Dodatkowo
  1. 1 łyżka papryki słodkiej
  2. 1 łyżka majeranku
  3. zimna woda
Instructions
  1. Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie.Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się zrumieniła. Jeszcze ciepłą pieczeń obsypujemy słodką papryką i majerankiem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Adapted from Smaki Jacka W
Adapted from Smaki Jacka W
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Klops z jajkiem w cieście francuskim

 

16 thoughts on “Pieczeń

  1. Joanna

    Jeśli chodzi o pieczeń czy domowe wędliny w ogóle to do tej pory udało mi się jedynie zrobić gotowanà karkówkę na kanapki. Ale kiedyś się to zmieni podobnie jak z pieczeniem chleba. Póki co szaleje z zaprawami na zimę. I nalewkami.

    Reply
  2. Kasia

    Nie mogę się doczekać przeprowadzki do domu. Maszynka do mielenia to będzie jeden z moich pierwszych zakupów. Teraz już nie upchne 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *