Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką
Porcje 3
Jabłka to najpopularniejsze w naszym kraju owoce. Na świecie istnieje około 7,500 tysiąca odmian jabłoni. Mamy to szczęście, że w naszym kraju dostęp do tych wspaniałych owoców mamy przez cały rok. Są składnikiem wielu ciast, naleśników i deserów. Często stanowią wartościową przekąskę pomiędzy posiłkami. Dziś przygotowałam zdrowy, prosty, jesienny deser. W roli głównej - pachnące jabłka, skąpane w jesiennym słońcu.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Ingredients
  1. 3 jabłka
  2. 3 łyżki rodzynek
  3. 3 łyżki orzechów włoskich
  4. 3 łyżki syropu klonowego
Kruszonka
  1. 50 g masła
  2. 40 g cukru pudru
  3. 75 g mąki pszennej
  4. ⅓ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
  1. cukier brązowy
Instructions
  1. Jabłka dokładnie myjemy i odcinamy wierzch. Wydrążamy gniazda nasienne uważając, aby nie przebić jabłek na wylot. Do środka każdego jabłka dodajemy po łyżce posiekanych orzechów, syropu klonowego i rodzynek.
Kruszonka
  1. Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, aby powstała kruszonka.
  2. Wierzch jabłek posypujemy obficie kruszonką i brązowym cukrem. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy prze 30 minut.
Notes
  1. - do pieczenia najlepiej wybrać jabłka średniej wielkości
  2. - czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i odmiany użytych jabłek
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

17 thoughts on “Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

  1. Kasia

    jesień pachnąca szarlotką jest najpyszniejsza 🙂 a do Twoich pieczonych jabłek jeszcze tylko kulka lodów waniliowych i będzie deser idealny 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *