Pieczone kotlety mielone z indyka

Pieczone kotlety mielone z indyka
Porcje 8
Kotlety mielone to jedno z klasycznych i bardzo popularnych potraw kuchni polskiej. Niestety nie należą one do lekkich dań. Smażone na smalcu zawierają sporo tłuszczu, więc nie każdy może sobie pozwolić na taką dawkę kalorii. Jeśli więc poszukujesz lżejszej wersji tego dania, zapraszam na pyszne kotlety z indyka. Pachnące świeżym koperkiem i czosnkiem. Takie kotleciki sprawdzą się nie tylko na obiad. Świetnie smakują również na zimno, dlatego wystarczy porcja świeżych warzyw i lunch do pracy gotowy!
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
45 min
Ingredients
  1. 400 g filetu z indyka
  2. 1 łyżka posiekanego koperku
  3. 1 czerstwa bułka *
  4. 3-4 ząbki czosnku
  5. 1 średnia cebula
  6. 1 jajko
  7. pieprz biały
  8. sól
Dodatkowo
  1. 1 szklanka mleka
  2. ½ szklanki bułki tartej
  3. masło
Instructions
  1. Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.
  2. * można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi
Notes
  1. - kotlety można również usmażyć
  2. - kotlety najlepiej smakują zaraz po upieczeniu
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

25 thoughts on “Pieczone kotlety mielone z indyka

  1. Michał J

    Zajadałem się już różnymi wersjami mielonych, ale pieczonych to jeszcze nie jadłem 😉 muszę koniecznie spróbować 😀

    Reply
  2. Etteb

    Uwielbiam buraczki.
    Od jakiegos czasu hubby ma “smaka” na mielone 😉 , nielubie wyrabiac masy na kotlety , nie lubie miesa i tego smazenia … aleee wyprobuje Twoje wersje 🙂 i z kasza bulgur 🙂
    Dziekuje.

    Reply
  3. Michał J

    To jedno z tych dań, którym nie oprze się nikt 🙂 Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej a po wszystkim zostaje takie “gdzie dokładka?” 😉 uwielbiam robić kotlety chociaż jeszcze nigdy ich nie piekłem

    Reply
  4. Latynosi Pod Lupą

    Ale fajny pomysł! Nigdy jakoś nie pomyślałam, żeby takie kotleciki upiec, dlatego rzadko robiłam, żeby uniknąć jedzenia smażonych rzeczy, bo niestety zjadamy tego mnóstwo. Dzięki za taką alternatywę, na pewno spróbuję! Czy z kurczaka można zrobić w ten sam sposób? Jestem uczulona na mięso z indyka niestety.

    Reply
  5. Edi i Marco Voyager

    Z indyka kotletów mielonych nie jadłam jeszcze.
    Mieszane już tak, ale z filetem z kurczaka – mama czasem tak robi.
    A do zwykłych mielonych czasem dodajemy grzybki 😀 – też smaczne.

    Reply
  6. Karola

    Nigdy nie jadłam, kotletów w ten sposób robionych. Już wiem co dzisiaj na obiad przygotuję 🙂

    Reply
  7. Eliza

    Muszę przyznać, ze te kotlety wyglądają przepysznie. Co do samego dania, to też uważam że te najprostsze przepisy są właśnie najlepsze.

    Reply
  8. Urszula Oliwek

    Bardzo fajna propozycja. Również staram się piec niż smażyć klasyczne kotlety. Twoje danie wygląda obłędnie i chętnie wypróbuję 🙂 Szczególnie, że najczęściej wykorzystuję własnie na obiad mięso indycze.

    Reply
  9. Sylwia R

    I taki obiadek się marzy 😍 nic skomplikowanego, a robi mega wrażenie na podniebieniu ❤️

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *