Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną
Porcje 30
Dziś na przystawkę proponuję pieczone pierogi drożdżowe z ciekawym farszem, który z pewnością zaskoczy Waszych gości. Karmelizowana cebula, żurawina i kaczka to niebywałe połączenie, choć do końca nie byłam pewna, czy moja wyobraźnia nie przerysowała tych smaków. Pierożki smakują na prawdę wyśmienicie, można je serwować zupełnie tak jak paszteciki, bowiem świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnym dodatkiem, który z pewnością uzupełni tę przystawkę będzie sos żurawinowy i lampka wytrawnego wina.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Ciasto
  1. 420 g mąki pszennej
  2. 25 g drożdży świeżych
  3. 130 ml mleka
  4. 50 g masła
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
  1. 350 g gotowanego mięsa z kaczki
  2. 400 g czerwonej cebuli
  3. 180 ml wina czerwonego wina wytrawnego *
  4. 50 g żurawiny suszonej
  5. 1 łyżeczka płatków chili
  6. 3 łyżki cukru brązowego
  7. 2-3 łyżki octu balsamicznego
  8. 3 łyżki oliwy
  9. pieprz czarny
  10. sól
Dodatkowo
  1. 1 jajko
  2. 2 łyżki mleka
  3. 2 łyżki czarnego sezamu
Ciasto
  1. Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy niewielkie wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy ze sobą składniki na środku i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mleko razem z masłem podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka, przestudzone mleko z masłem i sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz
  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i szklimy na małym ogniu. Do cebuli dodajemy wino, żurawinę, płatki chili i cukier. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż cebula ładnie się skarmelizuje, a płyn odparuje. Trwa to około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do cebuli mięso z kaczki, które wcześniej rwiemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy do smaku octem balsamicznym, pieprzem i solą. Mieszamy i dusimy jeszcze razem około 5 minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
  2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki (jak na pierogi). Każdy krążek lekko rozciągamy i nakładamy spora porcję farszu. Dokładnie sklejamy pierożki i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 10 minut. Pierogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 20 minut.
  3. * użyłam wina Cabernet Sauvignon
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

11 thoughts on “Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

  1. Asia

    Świetny przepis i apetyczne zdjęcia! Chętnie bym sama przyrządziła, ale w tych czasach dostęp do dobrego kaczego mięsa, nie jest wcale taki prosty – czy polecisz jakieś sprawdzone źródła?!. Sklepowe mięso, trochę strach kupować, bo większość nafaszerowana jest antybiotykami, a ponieważ uczę chemii na politechnice, to świadomie staram się unikać chemii w jedzeniu.

    Reply
    1. admin Post author

      Dziękuję za miłe słowa. Niestety w sprawie mięsa kaczki nie doradzę, gdyż nie mieszkam w PL. Ja myślę, że najlepiej to byłoby poszukać u lokalnych farmerów 🙂

      Reply
  2. Magdalena magdaiadas.blogspot.com

    Nie no ja tu chyba przestanę zaglądać!!! (hihi :-D) Naczytam się, obejrzę piękne zdjęcia i ślinka cieknie! Oj to tortura – siedzę w pracy i już nie mogę się doczekać, żeby samemu przygotować takie cudeńka.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Reply
  3. Elf Naczi

    Nigdy nie przygotowywałam takich pieczonych pierożków, które mogą też robić za paszteciki. To połączenie wydaje mi się ciekawe – bardzo lubię mięsny farsz i karmelizowaną cebulę, nie wiem jak byłoby z żurawiną, ale zawsze można zmodyfikować przepis i zamienić ją na coś innego 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *