Piętrowy tort komunijny

Piętrowy tort komunijny
Porcje 40
Maj to wyjątkowy miesiąc, czas Pierwszych Komunii Świętych. To bardzo ważny czas w życiu większości młodych ludzi jak i ich rodziców. W tak podniosłym dniu z pewnością nie może zabraknąć tortu, który jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Torty piętrowe są niezwykle efektowne i eleganckie. Dostojnie zdobią stół i cieszą oczy wszystkich gości. I taki tort miałam okazje przygotować w tym roku. Delikatny biszkopt oraz połączenie słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Efektownie wykończony i udekorowany masą cukrową i kwiatami.
Drukuj
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
3 hr 30 min
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
3 hr 30 min
Biszkopt duży
  1. 7 jajek
  2. 127 g mąki tortowej
  3. 45 g mąki ziemniaczanej
  4. 203 g cukru
  5. szczypta soli
Biszkopt mały
  1. 5 jajek
  2. 100 g mąki tortowej
  3. 35 g mąki ziemniaczanej
  4. 160 g cukru
  5. szczypta soli
Krem chałowowy
  1. 800 ml śmietany kremówki
  2. 500 g serka mascarpone
  3. 500 g czekolady mlecznej
  4. 500 g chałwy waniliowej
Krem waniliowy
  1. 400 ml śmietany kremówki
  2. 250 g serka mascarpone
  3. 6 łyżek cukru pudru
  4. 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina malinowa
  1. 600 g malin
  2. 160 g cukru
  3. 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  4. 3 ½ łyżeczki żelatyny
Nasączenie
  1. 350 ml wody mineralnej niegazowanej
  2. 4 łyżki soku z cytryny
  3. 2-3 łyżki cukru
Krem maślany do tynkowania tortu
  1. 600 g masła
  2. 500 g mleka skondensowanego słodzonego
Dekoracja
  1. 1400 g masy cukrowej białej
  2. złoty spray spożywczy
  3. klej spożywczy
  4. wstążka złota
Biszkopt duży
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.
Biszkopt mały
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.
Krem chałwowy
  1. Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
Krem maślany do tynkowania tortu
  1. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną, puszysta masę. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Miksujemy całość około 2-3 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby „odpowietrzyć ” krem. Krem będzie idealnie gładki.
Frużelina malinowa
  1. Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie chwilę gotujemy. Odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Nasączenie
  1. Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
Przełożenie
  1. Każde piętro tortu składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy część kremu chałwowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową i krem waniliowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem i wykładamy część kremu chałwowego. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tak postępujemy również z górnym piętrem tortu. Tort w rantach chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
  2. Z dobrze schłodzonych pięter tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Każde piętro tynkujemy równo i dokładnie kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Każde piętro tortu obkładamy masą cukrową. Małe piętro ustawiamy po środku dużego piętra tortu. Warto użyć wsporników jak i dodatkowego, cienkiego podkładu dla zabezpieczenia tortu przed zapadnięciem się. Teraz pozostaje tylko udekorowanie tortu masą cukrową i ozdobami. Powodzenia.
Notes
  1. Waga tortu: 7,3 kg
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

25 thoughts on “Piętrowy tort komunijny

  1. Aneta

    Dużo pracy włożone w przygotowanie, ale tort wygląda imponująco. Zapewne tak, jak się pięknie prezentuje to i smakuje wybornie. 🙂

    Reply
  2. Aleksandra Załęska

    Tort wygląda imponująco 🙂 Widać, że włożyłaś w niego mnóstwo pracy 🙂

    Reply
  3. Joanna

    Torty nigdy nie były moją domeną, zwykle są czasochłonne ale widać, że warto się postarać. Efekt wspaniały. Właśnie taki powinien być tort komunijny – elegancki, prosty i jasny.

    Reply
  4. Evelaa

    Cudownie wyglada ale jeszcze lepiej pewnie smakuje 😊 przyznane szczerze że nie mam talentu do pieczenia i nie udało by mi sie samej czegoś takiego zrobić 😊

    Reply
  5. Marta Flak

    Zawsze po takich tortach spodziewałam się ogromnego nawału cukru, ale ten przepis jest tak świetny, że czapki z głów – no i wykonanie, ja po prostu zazdroszczę umiejętności!

    Reply
  6. www.NaturalnieAndzia.pl

    Wow i Ty sama zrobiłaś ten piękny tort że zdjęcia?
    No szacunek ❤ Piękny jest ❤

    Reply
  7. Ola

    Wow co.za.majsterstyk! Ja nie mam cierpliwości do takiej precyzyjniej pracy, choć biszkopty mi wychodzą pierwsza klasa;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *