Fit placuszki z cukinii i kaszy

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Porcje 3
Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i sezonowych składników wyczarować pyszne danie. Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wytrawne placuszki z cukinii to bardzo smaczny pomysł na pełnowartościowy, bezmięsny obiad. Sprawdzą się również jako ciepła kolacja lub lunch do pracy, bowiem świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Zdrowie, pyszne i całkiem fit. Po mimo niewielkiej porcji naprawdę syte. Polecam na letnie, upalne dni!
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
30 min
Ingredients
  1. 360 g cukinii
  2. 120 g mix kasz (bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona)
  3. 2 łyżki mielonych otrąb *
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 3 jajka
  6. pieprz biały
  7. sól
Dodatkowo
  1. 100 g miękkiego sera pleśniowego
  2. 1 czerwona cebula
  3. 2 łyżki oleju rzepakowego
  4. cebula dymka
Instructions
  1. Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna zalewamy 400 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut, aż większość wody wchłonie kasza. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy, aby nadać ugotowanej komosie puszystości. Ziarna powinny teraz już być ugotowane, ale jeszcze jędrne. Przykrywamy ponownie pokrywką i odstawiamy na 5-10 minut.
  2. Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz kaszę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mieszamy do połączenia się składników. Jeśli jest zbyt rzadka możemy dodać mielone otręby.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy olejem. Z masy formujemy 8 placuszków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie na każdym placuszku układamy porcję sera i zapiekamy kolejne 5-7 minut, aby ser się rozpuścił.
  4. Placuszki przekładamy na talerz, posypujemy piórkami cebuli i dymką.
  5. * opcjonalnie
Notes
  1. - placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Adapted from Smaki Życia
Adapted from Smaki Życia
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Pikantne placuszki z porem 

22 thoughts on “Fit placuszki z cukinii i kaszy

  1. Bielecki.es

    Wielokrotnie robiłem już z cukinii podobne placki, ale o takich jeszcze nie słyszałem. Przepis chomikuję i jak tylko będę miał swoją cukinię to wypróbuję 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *