Pocałunek Drakuli

Pocałunek Drakuli
Porcje 24
W Irlandii Halloween to czas zabaw. Kościotrupy, pająki, wiedźmy i czarownice zdobią niemalże każdy dom. Tymczasem w Polsce ludzie sprzątają groby, kupują znicze i kwiaty. Jest to zdecydowanie czas zadumy nad przemijaniem i refleksji nad sensem życia. Ot tak właśnie różnią się te dwa światy. Ja szanuję każdy sposób celebrowania Święta Zmarłych. Mieszkam w Irlandii Półn., przed domem powiewają czarownice, nietoperze i inne ozdoby. W ten wieczór drzwi się nie zamykają - przebrane dzieciaki co chwilę pukają do drzwi oczekując mnóstwa cukierków. Nie przeszkadza mi to jednak w tym, aby znaleźć czas na zadumę nad przemijaniem i refleksję nad sensem życia. Powracając do tematu: na Halloween proponuję babeczki Red Velvet w lekko krwistym klimacie. Mięciutkie i wilgotne, pokryte delikatnym, białym kremem z widocznym śladem po ugryzieniu wampira.Powracając do tematu: na Halloween proponuję babeczki Red Velvet w lekko krwistym klimacie. Mięciutkie i wilgotne, pokryte delikatnym, białym kremem z widocznym śladem po ugryzieniu wampira.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
45 min
Babeczki
  1. 425 g mąki pszennej
  2. 250 ml maślanki
  3. 220 g cukru
  4. 375 ml oleju
  5. 2 duże jajka
  6. 2 łyżki ciemnego kakao
  7. ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
  8. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  9. 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  10. 2 łyżeczki białego octu
Krem
  1. 300 ml śmietany kremówki
  2. 250 g serka mascarpone
  3. 2½ łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  1. 150 g dżemu wiśniowego
Babeczki
  1. Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik, kakao i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.
Krem
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
  2. Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.
Adapted from Moje wypieki
Adapted from Moje wypieki
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

24 thoughts on “Pocałunek Drakuli

  1. Świat Toli

    Strasznie boleje, że u nas Halloween nie jest świętowanie. Moim zdaniem to święto dla dzieci, żadnej ideologii w tym nie widzę. My trochę przystroilismy dom. Moje chłopaki bardzo się cieszyli z ozdób.

    Reply
    1. admin Post author

      Jestem takiego samego zdania. Należy szanować każdy rodzaj celebrowania Święta Zmarłych 🙂

      Reply
  2. Jull Krajewska

    Nie czytam już twoich przepisów, bo mam ochotę potem na słodkie przyjemności 😛 Cały dzień trzymam się, a gdy przychodzi wieczór czekają mnie takie widoki…i wymiękam 😛

    Reply
  3. Sylwia Wośkowiak-Kierepka

    O kurczątko! Przepis wydrukowany, muszę listę zakupów zrobić i będę próbować własnych możliwości 😉 Nie jestem najlepsza w robieniu takich łakoci, zdecydowanie bardziej lubię mięsną część naszego jadłospisu, ale spróbuję 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *