Sałatka Cezar

Sałatka Cezar
Porcje 2
Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek oraz parmezan. Jednak kluczową rolę odrywa w niej genialny sos! Aksamitny, kremowy i bogaty w smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam!
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 2 małe sałaty rzymskie
  2. 2 małe filety kurczaka
  3. 2 łyżki oliwy
  4. pieprz czarny
  5. sól
Sos cezar
  1. 2 żółtka *
  2. 1 łyżeczka musztardy
  3. 2 fileciki anchois
  4. 2 małe ząbki czosnku
  5. 2 łyżeczki soku z cytryny
  6. 2 łyżki tartego parmezanu
  7. 1 łyżeczka oliwy oliwek
  8. ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  9. pieprz czarny
Grzanki
  1. 2 kajzerki **
  2. oliwa z oliwek
Dodatkowo
  1. 2 łyżki startego parmezanu
Instructions
  1. Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
Grzanki
  1. Kajzerki kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 8 -10 minut w temperaturze 180°C , aż się lekko zrumienią. Podczas pieczenia grzanki należy przemieszać.
Sos
  1. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białko. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej, tak jak przy robieniu majonezu. Pod koniec dodajemy fileciki anchois, parmezan oraz pieprz czarny. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Soli nie dodajemy, gdyż fileciki anchois są dość słone.
  2. Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski, łączymy z połową sosu i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojonego w plastry kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
  3. * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze
  4. ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

23 thoughts on “Sałatka Cezar

  1. Joanna

    Wracam ponownie bo chciałam Cię poinformować, że w kilka godzin po trafieniu na ten przepis wybłagałam męża żeby zrobił dla mnie tę sałatkę. Pękałam w szwach z obżarstwa ale było warto. Genialna!

    Reply
  2. Lazyweekend

    Uwielbiam cezara;) prawdę mowiąc, czesto właśnie nią testuję nowe restauracje. Niby prosta i nieskomplikowana, a jednak diabeł tkwi w szczegółach. Dobra sałata, sos odpowiednio skomponowany, parmezan i soczysty kurczak;) mniam, Jadłabym choćby teraz;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *