Sałatka jajeczna z chrzanem

Sałatka jajeczna z chrzanem
Porcje 6
Sałatka idealnie sprawdzi się w ten niedzielny wielkanocny poranek, gdy zasiądziemy do wspólnego śniadania z bliskimi. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Ma charakterystyczny i wyrazisty smak, który zawdzięczamy odrobinie chrzanu.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Ingredients
  1. 5 jajek
  2. 1 mała puszka kukurydzy
  3. 1 mała puszka z groszku
  4. 100 g dobrej, wiejskiej szynki
  5. 5 średnich ogórków konserwowych
  6. 1 pęczek szczypiorku
  7. 1½ łyżki chrzanu *
  8. 3 łyżki majonezu
  9. pieprz czarny
  10. sól
Instructions
  1. Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy gaz i pozostawiamy jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jest to świetny sposób na gotowanie jajek na twardo. Jajka gotowane w ten sposób, nie mają wokół żółtka tej nieestetycznej, szarej otoczki.
  2. Wystudzone jajka kroimy w większą kostkę. W taką samą kostkę kroimy szynkę i ogórki konserwowe. Dodajemy kukurydzę i groszek odsączony z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. W kubeczku mieszamy majonez, chrzan, pieprz i sól. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy z sałatką.
Notes
  1. * można dodać więcej chrzanu, w zależności od upodobań
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

12 thoughts on “Sałatka jajeczna z chrzanem

  1. Monika Banaś

    Bardzo fajny przepis. Na pewno przetestuję, kiedy tylko znajdę chrzan z dobrym składem. Niestety trudno o taki, a nie mam dostępu do korzeni chrzanu 🙁

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *