Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem
Porcje 6
Grillowanie to wspaniały czas na relaks, rozmowy i wspólną degustację aromatycznych potraw. Szczególnie w sezonie letnim każde wolne słoneczne popołudnia chętnie spędzamy na wspólnym grillowaniu w każdym zakątku: ogródku, na działce, na łące, na polanie czy nad wodą. Zewsząd rozbrzmiewają zapachy grillowanego mięsa i innych mniej lub bardziej wymyślnych potraw. U nas oprócz grillowanych mięs dużym powodzeniem cieszą się sałatki, które zawsze szybko znikają ze stołu. Jedną z nich jest bardzo prosta sałatka z pieczarek i zielonego groszku, która idealnie komponuje się z grillowanym mięsem.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 500 g pieczarek
  2. 300 g mrożonego zielonego groszku
  3. 1 duża cebula
  4. 3 jajka
  5. 1/2 pęczka koperku
  6. 1/2 pęczka szczypiorku
  7. 1 łyżka octu
  8. sól
Sos
  1. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  2. 2-3 łyżki majonezu
  3. 1 łyżka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól
Instructions
  1. Pieczarki myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, sól i doprowadzamy do wrzenia. Na gotująca się wodę wrzucamy pieczarki i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na sicie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w grubszą kostkę.
  2. Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2-3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę, szczypiorek i koperek siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą.
Sos
  1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną sałatkę chłodzimy w lodówce.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

3 thoughts on “Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *