Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf
Porcje 5
Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 350 g filetu z kurczaka
  2. 300 ml bulionu drobiowego *
  3. 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  4. 180 g selera naciowego
  5. 2 średnie jabłka
  6. 2 dojrzałe gruszki
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 60 g orzechów włoskich
Sos
  1. 2 łyżki majonezu **
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. pieprz czarny
  4. sól
Dodatkowo
  1. liście sałaty
Instructions
  1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty.
  2. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu
  3. ** użyłam majonezu domowej roboty
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

15 thoughts on “Sałatka Waldorf

  1. Szaman

    Bardzo ciekawy przepis. Z wyglądu przypominała trochę sałatkę polską, ale jest zdecydowanie bardziej owocowa 🙂 Wydaje się świetnym dodatkiem do zakrapianych imprez!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *