Sernik chałwowy

Sernik chałwowy
Porcje 16
Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów. Wypiek ten sięga czasów starożytnych. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności. Sernik chałwowy zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, nie dominującym smaku chałwy.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Spód
  1. 300 g ciastek zbożowych*
  2. 60 g masła
Masa serowa
  1. 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku*
  2. 250 g ricotty
  3. 300 g chałwy waniliowej
  4. 200 ml śmietany kremówki
  5. 300 g białej czekolady
  6. 85 g cukru pudru
  7. 4 duże jajka
Polewa czekoladowa
  1. 150 g czekolady mlecznej
  2. 100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
  1. 50 g chałwy waniliowej
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
  1. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera białego dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników.
  2. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.
Polewa
  1. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.
Notes
  1. * użyłam ciastek degistive
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik Biały Michał

 

12 thoughts on “Sernik chałwowy

  1. Angela

    Trochę się obawiam, że taki sernik może być za słodki jak na mój gust. Mało która chałwa mi smakuje, ale jesli kiedyś na taki wpadnę to chętnie skosztuję 😀

    Reply
  2. Pomysłowa

    Jadłam ostatnio taki sernik. Nie lubię chałwy, więc byłam zaskoczona, że mi w ogóle smakuje. Sana też taki zrobię, przepis już znalazł się w zakładkach 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *