Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym
Porcje 12
Dziś wielkie święto, święto wszystkich MAM. Wiele osób twierdzi, że bycie rodzicem to praca na pełny etat, bez płatnych zwolnień czy urlopów. Kiedyś bym się nawet z tym zgodziła... Dziś po 18 latach macierzyństwa wiem już, że największą nagrodą w życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca, nie zobowiązanie, lecz ogromny przywilej! Przywilej nagradzany uśmiechem i bezinteresowną, bezgraniczną miłością... Ten jakże ciepły, majowy dzień wymagał wyjątkowej oprawy. Dwusmakowy sernik idealnie wpasował się w dzisiejsze święto. Jest pyszny, taki jak lubimy - wilgotny, kremowy i orzeźwiający. Wspaniały, cytrynowy smak genialnie uzupełnia się z delikatnym i puszystym musem truskawkowym. Wszystkim Mamom w tym wyjątkowym dniu życzę wszystkiego najsłodszego!!!
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Spód
  1. 200 g ciasteczek zbożowych
  2. 75 g masła
Sernik
  1. 700 g twarogu półtłustego
  2. 250 g serka mascarpone
  3. 150 g jogurtu greckiego
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. 170 g cukru
  6. 4 jajka
  7. sok z 2 cytryn
  8. skórka z 1 cytryny
Pianka truskawkowa
  1. 400 g truskawek
  2. 350 ml śmietany kremówki
  3. 80 g cukru pudru
  4. 1 ½ łyżki żelatyny
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa
  1. Twaróg trzykrotnie mielimy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Trzecią cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę. Należy zetrzeć tylko żółt część skórki, gdyż biała część może oddać gorzki smak. Jajka miksujemy z cukrem przez 2-3 minuty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, twaróg, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na spód. Formę do pieczenia owijamy szczelnie od dołu folią aluminiową i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę tak, aby sięgała do 1/3 wysokości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Mus truskawkowy
  1. Truskawki blendujemy. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i dodajemy do truskawek. Śmietanę ubijamy na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy partiami mus truskawkowy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Czynność tą można wykonać na wolnych obrotach miksera, ale najlepiej to zrobić przy pomocy łyżki. Tak przygotowany mus przekładamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.
  2. Schłodzony sernik przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

28 thoughts on “Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

  1. Mayka.ok

    Sernik z cytryną i truskawką… Ciekawe połączenie, choć raczej nie moje ulubione 😉

    Reply
  2. Marta

    Znów tak apetycznie, ahhh 😀 Jak ja dziękuję wiosną i latem za takie właśnie blogi, same smaczne inspiracje!

    Reply
  3. Danka

    Właśnie zajadam sie truskawkami, aż szkoda robić z nich mus. Jednak myślę, że ciasto zrekompensowałoby mi tą truskawkową miazgę:-)

    Reply
  4. Anna

    Wygląda bajecznie. Przepis już wydrukowany chętnie go sobie przyrządzę :). Dziękuję Ci za inspiracje.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *