Sernik z żelką mango

Sernik z żelką mango
Porcje 16
Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 45 min
Czas przygotowania
2 hr 15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 45 min
Czas przygotowania
2 hr 15 min
Spód
  1. 200 g zbożowych ciastek *
  2. 60 g masła
Masa serowa
  1. 750 g twarogu
  2. 250 g mascarpone
  3. 150 ml śmietanki kremówki
  4. 230 g cukru
  5. 5 jajek
  6. 40 g mąki ziemniaczanej
  7. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Żelka z mango
  1. 500 g mango z puszki **
  2. 3 łyżki soku z cytryny
  3. 18 g żelatyny
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
  1. Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
  2. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.
Żelka z mango
  1. Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
  3. * użyłam ciastek degistive
  4. ** waga owoców po odsączeniu
Notes
  1. - podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
  2. - mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

 

15 thoughts on “Sernik z żelką mango

  1. Aneta

    Uwielbiam sernik i to w różnym wydaniu. Szkoda, że w Wietnamie biały ser jest mało dostępny. My robimy sami, ale wolimy go zjadać na świeżo niż przeznaczać spora ilość na serniczek, ale może się skusimy. 🙂

    Reply
    1. admin Post author

      Polecam. My serniki uwielbiamy, ale na szczęście w NI ser biały dostępny w PL sklepach, choć sama też często robię 🙂

      Reply
    1. admin Post author

      Można, ale konsystencja sernika nie będzie już taka sama. Trzeba by zmienić ilość pozostałych składników. Jak dla mnie sernik z prawdziwego sera jest najlepszy 🙂 Pozdrawiam

      Reply
      1. IvyS

        Dziękuję za cenną uwagę, myślałam aby sobie ułatwić nieco zadanie : )) Czyli jednak zmielę… A twaróg lepiej chudy, półtłusty czy tłusty?

        Reply
        1. admin Post author

          Ja przeważnie mieszam półtłusty z tłustym bądź chudym. To zależy co mam pod ręką 🙂 Życzę udanych wypieków 🙂

          Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *