Sos Ortolana

Sos Ortolana
Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami.
Drukuj
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 40 min
Składniki
  1. 2 ½ kg pomidorów
  2. 2 kg cukinii
  3. 750 g marchewki
  4. 500 g cebuli
  5. 150 g koncentratu pomidorowego
  6. 250 ml oleju
  7. 2 papryczki chili
  8. ½ główki czosnku
  9. 2 łyżki soli
  10. 2 łyżki cukru
  11. 1 ½ łyżki słodkiej papryki
  12. 1 łyżka papryki ostrej
  13. 1 łyżeczka suszonej bazylii
  14. pieprz biały
Przygotowanie
  1. Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie.
  3. Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku.
Notes
  1. Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu
Adapted from Olga Smile
Adapted from Olga Smile
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

13 thoughts on “Sos Ortolana

  1. BEATA REDZIMSKA

    Przepyszne, pociekla mi slinka, chyba sprobuje cos takiego u siebie przygotowac. Posmak wloskiej kuchni przez caly rok… Uwielbiam takie poludniowe, bardzo warzywne klimaty. Pozdrawiam serdecznie Beata

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *