Sos z cukinii i papryki na zimę

 

Sos z cukinii i papryki na zimę
Sezon na cukinię trwa w najlepsze! To idealny czas na przygotowanie przetworów z cukinii i zatrzymanie smaków lata na dłużej. Dziś proponuję Wam pyszny sos z cukinii i papryki. To smaczna i zdrowa alternatywa dla sosów w słoikach ze sklepowych półek. Ten słodko - kwaśny sos jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jest świetnym dodatkiem do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. Polecam Wam gorąco!
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Ingredients
  1. 2,5 kg cukinii
  2. 1,5 kg czerwonej papryki
  3. ½ kg cebuli
  4. 1 główka czosnku
  5. 2 papryczki chili
  6. 500 g koncentratu pomidorowego
  7. 230 g cukru
  8. 150 ml octu 10%
  9. 125 ml oleju
  10. 3 liście laurowe
  11. 6 ziaren ziela angielskiego
  12. 2 łyżki ziół prowansalskich
  13. 1 łyżka papryki słodkiej
  14. 2 łyżki soli
  15. pieprz czarny
Instructions
  1. Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę oraz czosnek obieramy. Paprykę, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili wraz z nasionami mielimy w maszynce do mięsa.
  2. Cukinię przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180'C.
Notes
  1. - do przygotowania tego sosu warto wybrać młode, małe cukinie. Wtedy mamy pewność, że nie trafimy na gorzki egzemplarz, który popsuje smak całego sosu
  2. - jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy możecie dodać o jedną papryczkę więcej
Adapted from Wanilia i kardamon
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

18 thoughts on “Sos z cukinii i papryki na zimę

  1. Kamila

    Fajnie, że na Twojej stronie istnieje możliwość wydrukowania przepisu w takiej ładnej formie :0 Przyda się na pewno 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *