Surówka z marchewki i pora

Surówka z marchewki i pora
Porcje 4
Jednokolorowe lub wielobarwne, chrupiące lub miękkie. Na słono lub słodko. Jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, na deser lub kolację. Po prostu surówki czyli kopalnia witamin i minerałów, które uwielbiam. Dziś w roli głównej marchew z dodatkiem pora. Bogactwo beta-karotenu, witamin z grupy B, E, K, wapnia, żelaza, kwasu foliowego, pektyn, błonnika-można by tak wymieniać w nieskończoność.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Ingredients
  1. 500 g marchewki
  2. 1 duży por (biała część)
  3. 1 winne jabłko
  4. 2 łyżeczki soku z cytryny
  5. 2 łyżki majonezu
  6. 1 łyżka śmietany
  7. ½ łyżeczki cukru
  8. pieprz biały
  9. sól
Instructions
  1. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, cukier i mieszamy. Pora dzielimy wzdłuż na cztery części, kroimy bardzo cienko i dodajemy do pozostałych warzyw. Majonez, śmietanę, pieprz i sól łączymy razem. Dodajemy do warzyw i mieszamy, aby składniki się połączyły.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *