Szarlotka królewska

Szarlotka królewska
Porcje 16
Może i w czasach PRL-u nie było zbyt dużo różnego rodzaju pyszności, ale jedno jest pewne. Ówczesne przysmaki to było coś! Aż łza się w oku kręci na samo wspomnienie o oranżadzie, andrutach czy gumach kulkach. Ja te czasy kojarzę z mlekiem w proszku, można było wyjadać je łyżkami, przez co buzia niesamowicie skutecznie się sklejała. Z mleka w proszku mama robiła niemalże na każde święta szarlotkę królewską. Uwielbiałam ją w szczególności za rozpływającą się w ustach, słodką masę mleczną, która świetnie komponowała się z delikatnym biszkoptem i kwaskowymi jabłkami. Uwierzcie mi, że każda osoba, która po raz pierwszy sięga po kawałek tego ciasta najpierw zjada biszkopt z jabłkami. Następnie powoli, delektując się każdym kęsem rozkoszuje się cudowną, mleczną masą. Z pewnością pokochacie to ciasto.
Drukuj
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 40 min
Biszkopt
  1. 5 jajek
  2. 160 g cukru
  3. 100 g mąki tortowej
  4. 35 g mąki ziemniaczanej
  5. szczypta soli
Masa jabłkowa
  1. 1,5 litra prażonych jabłek *
  2. 2 galaretki cytrynowe
Masa mleczna
  1. 160 g pełnego mleka w proszku
  2. 140 g cukru pudru
  3. 250 g masła
  4. 2 żółtka
  5. 9 łyżek zimnej wody
Polewa czekoladowa
  1. 150 g czekolady mlecznej
  2. 5 łyżek mleka
  3. 1 łyżka masła
Biszkopt
  1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Masa jabłkowa
  1. Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Masa mleczna
  1. Żółtka przekładamy do szklanej lub metalowej miski i dodajemy zimną wodę. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy gaz. Miskę z żółtkami stawiamy na garnku i ubijamy na parze. Masa powinna zgęstnieć i podwoić swoją objętość.
  2. Do ubitych żółtek dodajemy cukier i mieszamy. Na sam koniec dodajemy mleko w proszku i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce.
Polewa czekoladowa
  1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

4 thoughts on “Szarlotka królewska

  1. Evi

    Ja takiej wersji nie pamiętam z dzieciństwa, ale ta masa mleczna kusi niesamowicie! 🙂
    Mleko w proszku to był superskładnik wielu ciast i deserów :-).

    Reply
  2. kinga

    Witam. Jakiej wielkosci ma byc foremka? i jeszcze drugie pytanie: jablka zetrzec na tarce czy pokroic w kostke?

    Reply
    1. admin Post author

      Ciasto było pieczone w tortownicy 26 cm. Można upiec kwadratowe. W przepisie są jabłka prażone, więc z nimi już nic nie trzeba robić. Jeśli używa się świeżych to trzeba je obrać, pokroić i zesmażyć.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *