Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową

Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową
Porcje 12
Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Sprawia radość nie tylko jubilatowi, ale także gościom. Dużą popularnością cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko i przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą.
Drukuj
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
2 hr 45 min
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
2 hr 45 min
Biszkopt
  1. 5 jajek
  2. 100 g mąki tortowej
  3. 35 g mąki ziemniaczanej
  4. 160 g cukru
  5. szczypta soli
Krem chałwowy
  1. 600 ml śmietany kremówki
  2. 350 g czekolady mlecznej
  3. 350 g chałwy waniliowej
  4. 250 g mascarpone
Krem waniliowy
  1. 250 ml śmietany kremówki
  2. 150 g mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina malinowa
  1. 300 g malin
  2. 80 g cukru
  3. 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  4. 2 łyżeczki żelatyny
Krem do tynkowania tortu
  1. 250 ml śmietany kremówki
  2. 150 g mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nasączenie
  1. 250 ml wody mineralnej
  2. 2 łyżki cukru
  3. 2-3 łyżki soku z cytryny
Ganache
  1. 100 g czekolady gorzkiej
  2. 100 g śmietany kremówki
Biszkopt
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Oba rodzaje mąki mieszamy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy z białek i delikatnie mieszamy, najlepiej przy pomocy szpatułki.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.
Krem chałwowy
  1. Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
Krem waniliowy
  1. Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Frużelina malinowa
  1. Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie chwilę gotujemy. Odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
Nasączenie
  1. Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Przełożenie
  1. Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy połowę kremu chałwowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową i krem waniliowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem i wykładamy resztę kremu chałwowego. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
  2. Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant. Tynkujemy równo i dokładnie kremem waniliowym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce.
Ganache
  1. Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami i kwiatami.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake

 

28 thoughts on “Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową

    1. admin Post author

      Czekoladę kolorową temperowałam sama. Pozostałe słodycze są kupione – to czekoladki z bombonierki i inne, ale kupione w NI bo tu mieszkam

      Reply
  1. Pingback: Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową - DomPelenPomyslow.pl

  2. grafy w podróży

    O kurcze, ale cudo. W kuchni czuję się dobrze, ale w temacie słodkości już słabo. Na tym etapie na pewno bym się nie podjął takiego wyzwania. Nie dla gości, ale tak na niedzielę może spróbuję.

    Reply
  3. Gabrielle

    Tort wygląda przecudownie! Zapisuję sobie przepis i przy najbliższej okazji go wypróbuję, zwłaszcza że nadal szukam przepisu na idealny biszkopt.

    Reply
  4. Giudi

    Wygląda wybornie!!! Muszę spróbować i będzie to mój pierwszy tort w karierze 😉 Żaden do tej pory mnie aż tak nie zachęcił. Ślinka cieknie 🙂

    Reply
  5. Globfoterka

    Jak zwykle bardzo przejrzyście zaprezentowany przepis. Mam ochotę zaryzykować i spróbować go zrobić, choć nigdy niczego nie upiekłam i boję się, że mógłby być za trudny dla mnie.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *