Tort czekoladowo – pomarańczowy

 

Tort czekoladowo - pomarańczowy
Porcje 18
Kolejny rok za mną! I w sumie nic się nie zmieniło. Ulepiona z tej samej gliny wciąż oddycham samodzielnie. To był dobry rok, tak myślę. Przede mną projekt 40-stka! Plany na kolejny rok? Z reguły ich nie robię, bowiem życie i tak weryfikuje je po swojemu. Zamierzam więc żyć swoim rytmem i spełniać marzenia. Cieszyć się życiem i brać z niego garściami. Być managerem własnego szczęścia. A do szczęścia wiele mi nie potrzeba. Czasem wystarczy choćby kawałek tortu, więc w tym wyjątkowym dniu nie mogło go zabraknąć. Delikatne, czekoladowe biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym z alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym oraz orzeźwiającą i soczystą frużeliną pomarańczową, która wspaniale balansowała ze słodyczą czekolady. Dodatkową niespodzianką był krem pomarańczowy, który świetnie wkomponował się w czekoladowe smaki. Czekolada i pomarańcza - fantastyczny duet, który świetnie ze sobą zagrał!
Drukuj
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
2 hr 15 min
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
2 hr 15 min
Biszkopt
  1. 7 jajek
  2. 203 g cukru
  3. 120 g mąki tortowej
  4. 35 g mąki ziemniaczanej
  5. 2 łyżki ciemnego kakao
  6. ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  7. szczypta soli
Krem czekoladowy
  1. 500 ml śmietany kremówki *
  2. 250 g mascarpone
  3. 100 g czekolady mlecznej
  4. 100 g czekolady gorzkiej
  5. 4-5 łyżek cukru pudru
Krem pomarańczowy
  1. 250 g pomarańczy **
  2. 25 g cukru ***
  3. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  4. 1½ łyżeczki żelatyny spożywczej
  5. 200 ml śmietanki kremówki *
  6. 100 g sera mascarpone
  7. szczypta barwnika pomarańczowego ****
Frużelina pomarańczowa
  1. 600 g pomarańczy **
  2. 40 g cukru ***
  3. 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  4. 3 łyżeczki żelatyny
Nasączenie
  1. 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  2. 2 łyżki cukru ***
  3. 5 łyżek wódki
Krem waniliowy do tynkowania
  1. 350 ml śmietany kremówki *
  2. 250 g serka mascarpone
  3. 3 łyżki cukru pudru
  4. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Ganache
  1. 100 g czekolady gorzkiej
  2. 120 ml śmietanki kremówki *
Dekoracja
  1. czekoladowe słodycze
  2. świeże liście pomarańczy
Biszkopt
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  2. Rant cukierniczy o średnicy 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem czekoladowy
  1. Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Krem pomarańczowy
  1. Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
  2. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli frużelinę pomarańczową oraz barwnik i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Frużelina pomarańczowa
  1. Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Nasączenie
  1. Do soku pomarańczowego dodajemy cukier oraz alkohol. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy na bok.
Krem waniliowy do tynkowania
  1. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Przełożenie
  1. Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 12 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy 1/3 frużeliny pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Na biszkopt wykładamy kolejną część frużeliny pomarańczowej, następnie krem pomarańczowy i przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt.
  2. Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Ganache
  1. Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. U mnie przewaga słodyczy o smaku pomarańczowym
  2. * użyłam śmietany double cream 48%
  3. ** obranych, wyfiletowanych
  4. *** podaję taka ilość cukru, jaką użyłam. W rzeczywistości wszystko zależy od tego, jak kwaśne są pomarańcze. Tu trzeba dobrze zbalansować smak. Frużelina powinna być lekko kwaskowa, ma równoważyć smak czekolady. Zbyt słodka sprawi, że tort będzie za słodki i mdły
  5. **** opcjonalnie
Notes
  1. - Biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec dwa biszkopty w tortownicy o wymiarach 21 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.
  2. Wysokość tortu: 12 cm
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

32 thoughts on “Tort czekoladowo – pomarańczowy

  1. Tonia

    Tort przepiękny.. dzieło sztuki! Ogólnie uwielbiam połączenie czekolady ze smakiem pomarańczy.. Czuję, że muszę go zrobić 🙂

    Reply
  2. Aleksandra Załęska

    Tort wygląda pysznie, jestem noga jeśli chodzi o pieczenie, więc nie wiem czy by mi wyszedł taki tort, ale z drugiej strony co szkodzi spróbować 🙂

    Reply
  3. Idealna

    Piękny tort 🙂 Będę go robiła na pół roczku mojej Mańki 🙂 Zapraszam do siebie 🙂 Wstawie zdjęcie mojej pierwszej próby 🙂

    Reply
  4. AGNIESZKA

    śmietankę kremówkę double cream 48% jaką inną śmietanką mogę zastąpić??
    Tort wygląda cudownie !

    Reply
    1. admin Post author

      W Polsce pojawiła się śmietana double cream z Piątnicy. Można użyć dobrej jakości śmietany 36%, bez dodatków, jednak nie wiem czy krem będzie tak stabilny, więc może warto go dodatkowo ustabilizować fixem. Ciężko mi coś doradzić, bowiem nie mieszkam w PL i nie pracuję na tamtych produktach. Raz robiłam tort w PL to kem popłynął – nie wiem czy wina śmietany czy mascaropne

      Reply
  5. karolina

    Nigdy jeszcze sama od początku do końca nie robiłam tortu, jednak chodzi to za mną coraz częsciej…a jak patrzę na takie cuda, to mam ochotę od razu zabrać się za pieczenie 🙂 Piękny torcik i zapewne cudnie smakuje! Jak zrobię, to się na pewno pochwalę!

    Reply
    1. admin Post author

      Dziękuję. Warto spróbować zrobić samemu. To naprawdę nie takie trudne 🙂 Trzymam kciuki 🙂

      Reply
  6. Patryk

    Coooo jezu jaki śliczny ❤️ Jestem na diecie na ale zapisuje sobie ten przepis i jak skoncze dietę to sobie go zrobię!!

    Reply
  7. Monika Sobieraj

    Wygląda pięknie! 😀 Mimo, że nie jadam słodkości, to popatrzeć na takie artystyczne cuda jako na dzieło sztuki plastyczno-kulinarnej bardzo lubię 🙂

    Reply
  8. MamAsia

    Nie przepadam za połączeniem czekolady i pomarańczy, to pozostałość po galaretkach pomarańczowych w czekoladzie. Tort prezentuje się wspaniale!

    Reply
    1. admin Post author

      Rozumiem doskonale, każdy ma swoje ulubione smaki. Jednak smak tortu zupełnie się różni od smaku, który opisujesz 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *