Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Porcje 8
Tortilla (wym.torˈtiʎa) to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej – placek z mąki kukurydzianej lub pszennej jest niezwykle prosty do przyrządzenia! I choć dostępne są niemalże w każdym sklepie, to warto przygotować je w domu. Zapewniam Was, że jak raz spróbujecie domowej tortilli, z pewnością nigdy więcej nie skusicie się na gotową. Tortillę można podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami - a wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaku. Ja przygotowałam dziś proste, ale jakże smaczne tortille po brzegi wypełnione świeżymi, kolorowymi i chrupiącymi warzywami oraz soczystym i aromatycznym kurczakiem cajun. Świetnym uzupełnieniem tego dania jest prosty i niezwykle smaczny sos ranczerski. To niezwykle smaczne i kolorowe danie. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
40 min
Ciasto na tortille
  1. 350 g mąki pszennej
  2. 160 ml gorącej wody
  3. ½ łyżeczki soli
  4. 2 łyżki oliwy
Nadzienie
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 150 g pomidorków cherry
  3. 8 liści sałaty rzymskiej
  4. 2 dojrzałe awokado
  5. 2 łyżki soku z cytryny
  6. 1 papryka żółta
  7. 1 papryka pomarańczowa
  8. 1 cebula czerwona
  9. 2 łyżki przyprawy Cajun
  10. 3 łyżki oleju
Sos ranczerski
  1. ⅓ szklanki maślanki
  2. 3 łyżki majonezu
  3. 2 łyżki kwaśnej śmietany *
  4. 1 łyżka soku z cytryny
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 łyżka szczypiorku
  7. 1 łyżka koperku
  8. 1 łyżka natki pietruszki
  9. pieprz biały
  10. sól
Tortille
  1. Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
  2. Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
  3. Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.
Nadzienie
  1. Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Sos ranczerski
  1. Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  2. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy liść sałaty, wykładamy porcję warzyw i kurczaka. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i zwijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
  3. Smacznego!
  4. * można zastąpić jogurtem greckim
Notes
  1. - gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

38 thoughts on “Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

  1. Edi i Marco

    Nie przepadam za tortillą – jakoś sama w sobie mi nie smakuje, ale jak nie mam wyjścia to zjem.
    Z drugiej strony Twoja jest tak kolorowa i apetyczna, że nawet bym się na nią skusiła.
    serdeczności.

    Reply
  2. Marlena H.

    Tortille uwielbiam 😍 z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu. Wygląda bardzo smacznie! Koniecznie musze kupić składniki i zrobić. 🙂 Uwielbiam Twoje przepisy. 🙂

    Reply
  3. Aleksandra Załęska

    Własnej tortilli jeszcze nie robiłam, zazwyczaj sięgam po te sklepowe. Ale nadzienie robię bardzo podobnie, przy czym kurczaka obtaczam w płatkach kukurydzianych 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *