Tortilla (wym.torˈtiʎa) to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej – placek z mąki kukurydzianej lub pszennej jest niezwykle prosty do przyrządzenia! I choć dostępne są niemalże w każdym sklepie, to warto przygotować je w domu. Zapewniam Was, że jak raz spróbujecie domowej tortilli, z pewnością nigdy więcej nie skusicie się na gotową. Tortillę można podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami – a wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaku. Ja przygotowałam dziś proste, ale jakże smaczne tortille po brzegi wypełnione świeżymi, kolorowymi i chrupiącymi warzywami oraz soczystym i aromatycznym kurczakiem cajun. Świetnym uzupełnieniem tego dania jest prosty i niezwykle smaczny sos ranczerski. To niezwykle smaczne i kolorowe danie. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Porcje: 8
Składniki
Ciasto na tortille
- 350 g mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Nadzienie
- 2 filety z kurczaka
- 150 g pomidorków cherry
- 8 liści sałaty rzymskiej
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 papryka żółta
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki przyprawy Cajun
- 3 łyżki oleju
Sos ranczerski
- ⅓ szklanki maślanki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany *
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
Tortille
- Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
- Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
- Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.
Nadzienie
- Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Sos ranczerski
- Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy liść sałaty, wykładamy porcję warzyw i kurczaka. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i zwijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić jogurtem greckim
Uwagi dodatkowe
- gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni
Uwielbiam tortille! Głownie dlatego, że to fajna opcja na pyszny, zdrowy obiad do pracy 🙂
Akurat jutro mam mieć tortille na obiad więc przepis na nieco inna ich odsłonę jak znalazł.
Uwielbiamy tortille w każdej postaci. Zachowam przepis w szczególności ze względu na sos. Przyznaję, że nigdy takiego nie robiłam, mimo iż kombinowałam dużo.
Polecam sos, jest pyszny 🙂
Robię takie placki do domowego kebabu, ale ja je znam jako lavash (tak mówiły panie z tv), a teraz z ciekawości wpisałam w Google i np. w zbiorach Kujawskiego lavash ma jeszcze pierdyliard innych składników 😀 No nie ważne, bo i tak najbardziej interesuje mnie coś innego… Gosia, próbowałaś robić takich tortilli na zapas? Ja zawsze zużywam na bieżąco, bo nie wiem, czy by dobrze zniosły magazynowanie, ale może jednak niepotrzebnie panikuję?
Niestety na zapas nie robiłam. Sądzę jednak, że spokojnie kilka dni wytrzymają. Dłużej jednak chyba nie wytrzymają, tylko wyschną – w końcu nie mają w sobie E 😀
Lubię przygotowywać tortille i eksperymentować ze składnikami, także wpis idealny dla mnie.
Uwielbiam tortille, szczególnie domowe <3 Ale z takim sosem ich nie jadłam, chętnie spróbuję 🙂
tortille uwielbiam w każdej postaci, taką musze koniecznie zrobić, wygląda smakowicie 🙂
Domowa najlepsza, można poszaleć z dodatkami 🙂
Bardzo smakowita. Ten sos ranczerski posmakował mi po samym składzie 😀
Nie przepadam za tortillą – jakoś sama w sobie mi nie smakuje, ale jak nie mam wyjścia to zjem.
Z drugiej strony Twoja jest tak kolorowa i apetyczna, że nawet bym się na nią skusiła.
serdeczności.
W taki sposób jeszcze trotilli nie robiłam 🙂 Ten sos mnie zaciekawił. Fajna propozycja na lunch do pracy. Dzięki za inspiracje 🙂
Extra, że wstawilas przepis na placki. Zawsze myślałam , że robi się je z mąki kukurydzianej. Na pewno wypróbuję 🙂
Z mąki kukurydzianej również można 🙂
Chyba nigdy nie używałem tego sosu – muszę wypróbować. Wyglądają bosko 🙂
Dziękuję i oczywiście polecam 🙂
Uwielbiam jeść takie rzeczy
Nigdy nie robiłyśmy tortilli ale coraz bardziej nas kusi aby się za nie zabrać 🙂
Wygląda naprawdę smacznie :)))
akurat dziś cały dzień marzę o tortilli. Właśnie idę po zakupy i chyba się nie oprę pokusie 🙂
Skuś się skuś 🙂
Jakiej mąki kukurydzianej używasz? Spróbowałabym zrobić czysto kukurydziane, bo nie jem glutenu.
Te są z mąki pszennej 🙂
Nigdy nie robiłam tortilli, chętnie wypróbuję, ależ łatwy przepis…
Chyba wałek mam ??
Lubię takie placki, zawsze można do nich jako nadzienie wszystko dodać 🙂
Tak, przepis prosty 🙂 A nadzienie to już tylko kwestia gustu 🙂
Uwielbiam tortillę, niestety nigdy nie wychodzą mi placki 🙂
Robiłam wczoraj i o dziwo z proporcjami z tego posta, naleśniki wyszły rewelacyjnie.
Świetnie 🙂 Jak smakowały?
Oj, zjadłabym takich tortilli… Wyglądaja bardzo apetycznie 🙂 Narobiłaś apetytu 🙂
Pierwszy raz spotykam sie z czymś takim jak sos ranczerski. Torrille kiedyś jadłam bardzo mi smakowała. Pozdrawiam
Wygląda smakowicie, w wolnej chwili postaram się wykonać.
Z wielką ciekawoscią tu zajrzałam, byłam pewna,że kupiłaś bazę, jako naleśniki, Mi się nie udają, wsad smaczny.
Tortille uwielbiam ? z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu. Wygląda bardzo smacznie! Koniecznie musze kupić składniki i zrobić. ? Uwielbiam Twoje przepisy. ?
Dziękuję i polecam 🙂
Nie ma nikogo kto by nie lubił tortili
Własnej tortilli jeszcze nie robiłam, zazwyczaj sięgam po te sklepowe. Ale nadzienie robię bardzo podobnie, przy czym kurczaka obtaczam w płatkach kukurydzianych 🙂
To musi być naprawdę dobre! 🙂
ten sos jest bardzo interesujący! na pewno pasuje nie tylko do tortilli 🙂
Tak, jest bardzo uniwersalny i pasuje do wielu dań 🙂
uwielbiam tortille, w każdym wydaniu 🙂
A ten sos chyba wykorzystam też do innych dań, bo wydaje się bardzo ciekawy. Do czego jeszcze Twoim zdaniem będzie pasował?
Myślę, że sos może mieć bardzo szerokie zastosowanie 🙂
Muszę wypróbować przepis wygladaja pysznie.
Kocham tortille we wszelkich możliwych kombinacjach 🙂 Im więcej warzywnych dodatków i różnorodnych składników, tym dla mnie lepiej 🙂
Lubię czasem sobie wciąnąć domowa tortillę 😉 nawet ostatnio robiłam z indykiem