Udziec jelenia z polentą

Udziec jelenia z polentą
Porcje 5
Dziczyzna jest bardzo cenionym surowcem mięsnym głównie ze względu na to, że nie zawiera substancji dodatkowych, którymi wzbogaca się pasze zwierząt hodowlanych. Jest smaczna, zdrowa i w 100% naturalna. Zapewnia niesamowite doznania kulinarne. Dziś postawiłam na mięso jelenia, które charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wysoką wartością odżywczą. Zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, bogate jest w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Udziec z jelenia to ciekawa kompozycja leśnych smaków i zapachów. Kruche i delikatne mięso, aromatyczne przyprawy, wytrawne wino, tworzą niebywale wyborne danie. Wzbogacone o kremową polentę i kieliszek czerwonego wina to już iście królewska uczta.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 50 min
Ingredients
  1. 1 kg udźca jelenia
  2. 250 ml wina czerwonego *
  3. 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  4. 100 ml słodkiej śmietanki
  5. 1 gałązka rozmarynu
  6. 3 ziarenka jałowca
  7. 3 łyżki musztardy
  8. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  9. 4 szalotki
  10. 3 ząbki czosnku
  11. 2 łyżeczki miodu
  12. 2 łyżki masła klarowanego
  13. pieprz czarny
  14. sól
Polenta
  1. 500 ml wody
  2. 500 ml mleka
  3. 180 g kaszki kukurydzianej
  4. 20 g masła
  5. 60 g parmezanu
  6. 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
  1. gałązki rozmarynu
Instructions
  1. Mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 20 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie kroimy na jedno centymetrowe plastry, delikatnie solimy z każdej strony i odstawiamy na 10 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na patelni. Obsmażamy z każdej strony do momentu, aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru i mocno się przyrumieni. Mięso przekładamy na talerzyk.
  2. Na patelnię wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Chwilę przesmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku. Winem deglasujemy patelnię. Przekładamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, jałowiec, rozmaryn i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Polenta
  1. W wysokim garnku o grubym dnie doprowadzamy do wrzenia wodę, mleko i sól. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż polenta zgęstnieje. Podczas gotowania należy dość często mieszać polentę, aby była gładka i nie przywarła do dna. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu. Do dania możemy podać konfiturę z żurawiny.
  3. * użyłam wina Cabernet sauvignon
Notes
  1. Do dania świetnie się sprawdzi wino Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 2011
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Pasztet z jelenia 

9 thoughts on “Udziec jelenia z polentą

  1. Angoba

    Ja tak z innej beczki, mają Państwo cudne zdjęcia.. I te talerze z serduszkami.. Czy mogłabym dowiedzieć się jakiej są firmy? Serdecznie pozdrawiam

    Reply
  2. Kobiecemysli

    Ostatnio większość fajnych przepisów na jakie wpadam to przepisy z winem, a że jestem w ciąży to nie piję, ale może to znak, że powinnam więcej winogron jeść? 😉

    Danie pewnie smakuje cudnie bo tak wygląda! Zresztą Małgosiu u Ciebie musi być dobre 🙂

    pozdrawiam ciepło

    Reply
    1. admin Post author

      Dziękuję, było na prawdę niebywale smaczne. Podobno potrawy z dodatkiem wina śmiało można jeść w ciąży, bowiem alkohol wyparowuje i zostaje sam smak. Aczkolwiek warto podpytać lekarza 🙂 Ja musiałam pić wino wytrawne, czerwone w ciąży – zalecenie lekarza 🙂 (oczywiście w umiarkowanych ilościach 😛 ) Pozdrawiam

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *