Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Waniliowe ciasteczka z Rudolfem
Porcje 50
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nawet w tym czasie, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu.
Drukuj
Czas przygotowania
45 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas przygotowania
45 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
55 min
Ingredients
  1. 350 g mąki pszennej
  2. 180 g masła
  3. 200 g cukru pudru
  4. 1 duże jajko
  5. 1 żółtko
  6. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
  1. 50 g czekolady mlecznej
  2. groszki czerwone
  3. klej spożywczy
Instructions
  1. Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
  2. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy klejem spożywczym.
Notes
  1. - ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce
  2. - upieczone ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni
Adapted from Moje wypieki
Adapted from Moje wypieki
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *