Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
Porcje 3
Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
40 min
Składniki
  1. 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 6 jajek
  3. 150 g twarogu
  4. 100 g sera feta
  5. 12 rzodkiewek
  6. 12 pomidorków śliwkowych
  7. 1 dojrzałe awokado
  8. 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  9. 3 łyżki szczypiorku
Sos
  1. 200 g jogurtu greckiego
  2. 2 łyżki świeżego koperku
  3. pieprz biały
  4. sól
Instructions
  1. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po wystudzeniu jajka obieramy.
  2. Do twarogu dodajemy fetę i jogurt grecki. Rozgniatamy widelcem i mieszamy tak, aby powstała gładka masa. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Masa powinna być dość gęsta, aby z łatwością zrobić serowe kulki. Gęstość regulujemy jogurtem naturalnym. Formujemy niewielkie kuleczki.
  3. Na talerzyku układamy porcję liści czosnku, pokrojonych w mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pomidorki i połówki jajka. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Kroimy w plastry i wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sos
  1. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem lub podajemy go osobno.
Notes
  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sałatkę z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

 

28 thoughts on “Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

  1. Danka

    Lubię czosnek niedźwiedzi dodawać do mięsa, sałatek. Niestety uzywam tylko suszonego, nie mam ogródka a u nas nigdzie nie można spotkać.

    Reply
  2. Aneta

    Uwielbiam sałatki, a ta wygląda fantastycznie 🙂 te kolory i zaskakujący dodatek czosnku niedźwiedziegousi smakować wybornie 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *