Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Porcje 3
Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu! Ziemia pachnie taką świeżością, a drzewa obficie kwitną pięknymi barwami. Cieplejsze promienie słońca coraz częściej zaglądają nam w okna, wprawiając nas w optymistyczny nastrój. Wiosna wróciła na dobre i czas najwyższy, by wprosiła się także do naszych kuchni! Powiew wiosennej świeżości z pewnością wniesie nam ta niezwykle lekka i smaczna zupa w iście wiosennym kolorze. Szpinak i czosnek niedźwiedzi - ten duet Was zachwyci!
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
40 min
Ingredients
  1. 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 100 g świeżych liści szpinaku
  3. 500 ml domowego bulionu warzywnego *
  4. 300 g ziemniaków
  5. 2 szalotki
  6. 2 łyżki masła klarowanego
  7. 1 łyżeczka soku z cytryny
  8. ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  9. pieprz biały
  10. sól
Dodatkowo
  1. 3 łyżki płatków migdałów
Instructions
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy do momentu, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.
  2. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni. Zupę posypujemy migdałami. Podajemy ze świeżą bagietką bądź grzankami.
  3. * można użyć bulionu mięsnego
Notes
  1. - nie należy zbyt długo gotować zupy, ponieważ czosnek niedźwiedzi traci wtedy swoje właściwości zdrowotne
  2. - do zupy można użyć mrożonego szpinaku
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

32 thoughts on “Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

  1. Sylwia

    Super wygląda kolor obłędny aż chce się jeść. Szpinak kocham a w połączeniu z czosnkiem niedźwiedzim petarda. Skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji.

    Reply
  2. Karola

    Szkoda, że u nas nie rośnie czosnek niedźwiedzi, z którego można zrobić też rewelacyjne pesto do makaronu. 🙂

    Reply
  3. Aleksandra

    U nas rzadko pojawiają się zupy, ale może kiedyś spróbujemy 🙂 Zwłaszcza że ostatnio czosnek niedźwiedzi coraz częściej pojawia się w naszych potrawach.

    Reply
  4. Roksana www.kopanina.pl

    Wygląda bardzo dobrze. Takiej nie miałam okazji nigdy jeść. Szpinak też raczej używałam jako dodatek a nie bazę do zupy. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że czosnek niedźwiedzi w Polsce jest pod ochroną, używać można tylko takiego hodowlanego. Na przyszły rok spróbuję coś sobie wyhodować.

    Reply
  5. Aleksandra Załęska

    O ile zupę krem ze szpinaku jadłam i lubie, o tyle nie pomyślałam, żeby dodać do niej liście czosnku niedźwiedziego 🙂 muszę spróbować, jakie połączenie z tego wyjdzie 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *