Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska
Porcje 6
Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu.
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Ingredients
  1. 500 ml zakwasu na żur *
  2. 8 - 10 sztuk ziemniaków
  3. 250 g wiejskiej kiełbasy
  4. 150 g boczku
  5. 6 g suszonych grzybów
  6. 1 duża marchewka
  7. 1 korzeń pietruszki
  8. 1/2 selera
  9. 1 średnia cebula
  10. 2 ząbki czosnku
  11. 3-4 liście laurowe
  12. 4 ziarna ziela angielskiego
  13. 50 ml słodkiej śmietany
  14. szczypta cukru
  15. majeranek
  16. pieprz czarny
  17. sól
Instructions
  1. Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.
Notes
  1. * najlepiej użyć domowego zakwasu na żur
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

9 thoughts on “Zalewajka świętokrzyska

  1. xdag

    …nie znam przepisu na zalewjkę swiętokrzyską ale to co widzę powyżej to typowy żurek tyle, że gotowany na ziemniakach, nie ukrywam często robię podobnie tylko ziemniaki gotuję z białą kiełbasą (potem wkrojoną do zupy)… prawdziwa zalewajka dla mnie przynajmniej wygląda ciut inaczej… podobnie ale…dobrej jakości kremowe ziemniaki w kostkę, listek, ziele (podobnie jak wyżej) bez włoszczyzny (żadnej marchwi, pietruszki – to ma byc prosta zupa), sporo susoznych grzybów, jak już miękkie dodac żur i wcześniej podsmażoną wędzoną słoninę (nie boczek – słonina jest delikatniejsza) i podsmażona , mocno aż do lekkiej goryczki pokrojona w kostkę cebula, sporo majeranku (osobiście doaję tez lubczyk) opcjonalnie śmietanka lub śmietana … krótko ziemniaki, grzyby, słonina, cenula, żur (najlepiej oczywiście swojej roboty) to coś co kiedyś było w póżno jesiennym czasie w spiżaniach i tak to wtedy smakowało j – prawdziwa zalewajka ;)))…

    Reply
  2. Ewelina

    O zalewać usłyszałam pierwszy raz, jak przyjechałam do Łodzi. Tutaj wygląda inaczej, ale też każda gospodyni ma swoją recepturę. Twoja wygląda super i chętnie spróbuję, tylko bez grzybów ze względu na dzieci. Myślisz że będzie ok?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *