Zrazy po prowansalsku

Zrazy po prowansalsku
Porcje 6
Zrazy po prowansalsku to propozycja na wykwintny, świąteczny bądź też niedzielny obiad. Tradycyjnie przyrządzam je z polędwicy wołowej, ale tym razem wykorzystałam piękny kawałek wieprzowiny. Danie zachwyciło gości nie tylko swym kolorowym wyglądem, ale również smakiem.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Ingredients
  1. 6 plastrów schabu
  2. 6 plastrów surowego boczku
  3. 150 g pomidorków koktajlowych
  4. 1 cukinia
  5. 12 małych pieczarek
  6. ½ papryki żółtej
  7. ½ papryki czerwonej
  8. ½ pęczka natki pietruszki
  9. 3 ząbki czosnku
  10. 6 gałązek tymianku
  11. pieprz czarny
  12. oliwa z oliwek
  13. sól
Instructions
  1. Każdy kawałek schabu rozbijamy. Mięso nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.
  2. Na każdy kawałek mięsa układamy porcje farszu z cukinii, 3-4 paseczki papryki i ciasno zwijamy. Każdą roladkę owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozprowadzamy i układamy roladki. W koło roladek układamy pomidorki, pieczarki pokrojone na połówki i gałązki tymianku. Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40 minut.
Notes
  1. Danie świetnie uzupełni delikatne wino weneckie Bardolino, na bazie odmiany Corvina.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

2 thoughts on “Zrazy po prowansalsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *