Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa
Porcje 6
Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją przygotować o każdej porze roku. W naszym domu dość często gości na stole, bo wszyscy ją uwielbiają. Spróbujcie koniecznie.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Ingredients
  1. 3 litry bulionu warzywnego
  2. 4 duże buraki
  3. 6 średnich ziemniaków
  4. 1 średnia marchewka
  5. 1 mała pietruszka
  6. ½ pora
  7. ¼ korzenia selera
  8. 3 łyżki kwaśnej śmietany
  9. 1 duży pęczek koperku
  10. 3 łyżki soku z cytryny
  11. pieprz czarny
  12. sól
Instructions
  1. Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  2. Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.
Notes
  1. - bulion warzywny można zastąpić bulionem drobiowym
  2. - buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor
  3. - jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy
  4. - przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor
  5. - barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

One thought on “Zupa buraczkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *