Zupa meksykańska

Zupa meksykańska
Porcje 6
Pyszna, gęsta, wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca…w sam raz na chłodniejsze, deszczowe dni. A takich dni w Irlandii nie brakuje. Bardzo prosta w przygotowaniu i zdecydowanie pełna smaku. Zjedliśmy na obiad i na kolację, tak nam smakowało 🙂 Świetnie sprawdzi się na przyjęciach podana zamiast znanego wszystkim stroganowa czy chili con carne.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
45 min
Ingredients
  1. 500 g mięsa mielonego wołowego
  2. około 1 litr bulionu wołowego
  3. 1 puszka fasoli czerwonej
  4. 1 puszka fasoli białej
  5. 1 puszka kukurydzy
  6. 1 puszka pomidorów
  7. 1 papryka czerwona
  8. 1 papryka żółta
  9. 1 papryka czerwona chili
  10. 2 cebule czerwone
  11. 3 ząbki czosnku
  12. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  13. 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  14. ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  15. ½ łyżeczki cukru
  16. 1 łyżeczka oregano
  17. 1 łyżka soku z cytryny
  18. sól
Dodatkowo
  1. pęczek natki pietruszki
  2. olej do smażenia
  3. garść nachosów
  4. 2 łyżki sera żółtego
Instructions
  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając.
  2. Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę. Smażymy wszystko kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Po chwili dodajemy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy je do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Zupa powinna być dość gęsta, ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
  3. Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Nachosy wysypujemy na blachę, posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ser powinien się roztopić. Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy nachosami. Podajemy ze świeżą bułką.
Adapted from Jem co umiem
Adapted from Jem co umiem
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Zupę lasagne

 

23 thoughts on “Zupa meksykańska

  1. Monika K

    Robię podobną zupę, w Norwegii była popularna jako Taco suppe 🙂 Jedna z moich ulubionych! Wypróbuję chętnie twój przepis, tylko zamiast mięsa użyję sojowego granulatu i zamienię bulion na warzywny.

    Reply
  2. Aleksandra Załęska

    Bardzo podobnie robię zupę meksykańską 🙂 Jest idealna na przyjęcia czy spotkania z rodziną 🙂

    Reply
  3. Sylwia R

    Taka wersja to dla porządnego chłopa!!! Osobiście lubię takie dania ale w lżejszej formie 😊 u Ciebie wygląda pysznie! 😊

    Reply
  4. ews

    Już miałam dać upust swoim emocjom związanym z tym przepisem (świetnym notabene) gdy zauważyłam napis pod przepisem – zupa lasagne… Koniecznie muszę go wypróbować! Lasagne kocham, mogłabym jeść do końca swoich dni! 😀

    Reply
  5. Irena-Hooltayewpodrozy

    Lubię zaglądac do Twojej kuchni, bo zawsze czymś skusisz-)
    Zupa wygląda obłędnie, bardzo dużo składników to i pewnie sycąca i pożywna.
    Domowników można zapchac chyba na cały dzień-)
    Nie znam meksykanskiej kuchni,więc wypróbuję.
    Pozdrawiam-)

    Reply
  6. Pani Słowa

    Uwielbiam kuchnię meksykańską! Taką zupę jadłam jednak w wersji z piersią z kurczaka i ciecierzycą, ale ta też brzmi pysznie. Z pewnością wypróbuję!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *