Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kulinarne ciekawostki i porady  /  1 kwietnia, 2020

7 faktów na temat dodatków do sushi

Materiał zewnętrzny
Sushi to japoński przysmak, który odniósł międzynarodowy sukces. Dziś jada się je nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni, ale również w innych zakątkach globu. Rosnąca popularność tego dania i sprawiła, że można go skosztować już nie tylko w sushi barach – potrawę znajdziemy także na sklepowych półkach. Jego zaletą jest również różnorodność dodatków, dzięki którym każda rolka może smakować zupełnie inaczej – co warto o nich wiedzieć?

1. Wasabi ma pozytywny wpływ na zdrowie

Japoński chrzan, znany pod nazwą wasabi, to jedna z najostrzejszych i najdroższych przypraw. Choć wiele osób docenia ją głównie ze względu na charakterystyczny smak, nie jest on jej jedynym atutem. Ten dodatek cechuje się również sporą zawartością witamin (np. A i C), a także działaniem przeciwbakteryjnym i grzybobójczym. Smacznego wasabi można skosztować np. wybierając się do restauracji sushi w Poznaniu, Krakowie, Warszawie czy innych większych miastach.

2. Istnieje wiele odmian sosu sojowego

Choć w kraju nad Wisłą najpopularniejszy jest ciemny i jasny sos sojowy, w Japonii występuje aż 5 odmian tego przysmaku. Wśród nich wyróżnić można chociażby biały (shiro), który charakteryzuje się nieco słodkawym posmakiem i niewielką zawartością soi. Z kolei usukuchi jest zazwyczaj bardziej słony (o około 20%) niż podstawowa odmiana sosu sojowego.

3. Surimi powstaje z kilku gatunków ryb

Paluszki krabowe to przekąska o charakterystycznej czerwonej barwie, która jest jednym z najpopularniejszych dodatków do sushi. Co ciekawe, jego nazwa nie ma wiele wspólnego z rzeczywistym pochodzeniem – wytwarza się go z różnych gatunków białych ryb (np. mintaja i morszczuka), a następnie łączy między innymi z przyprawami, mąką i olejem, nadaje odpowiedni kształt, gotuje na parze i mrozi.

4. Nori wytwarza się z jadalnych glonów

Sushi w postaci charakterystycznych rolek to chyba najbardziej rozpowszechniona forma tego dania. Trudno jednak byłoby uzyskać oryginalny walcowaty kształt bez nori. Zielone arkusze okalające zawartość rolki to nic innego jak jadalne glony, które poddawane są m.in. procesowi suszenia, a także pieczeniu.

5. Czarny sezam jest bogaty w błonnik

Sezam o ciemnej barwie to kolejny popularny dodatek do sushi, który wyróżnia się pozytywnym wpływem na nasz organizm. Dzięki sporej zawartości błonnika (ok. 8 g w 100 g produktu) ma zbawienne działanie na układ pokarmowy – poprawia m.in. perystaltykę jelit. Co więcej, jego regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów w obrębie jelit grubego.

6. Marynowany imbir ułatwia wyczuwanie nowych smaków

Mimo że imbir w kraju nad Wisłą znany jest przede wszystkim jako rozgrzewający akcent zimowych herbat, jego marynowany wariant to kolejny dodatek do sushi, pełniący specjalną funkcję. Jego rola polega bowiem na „oczyszczaniu” kubków smakowych, a także usuwaniu resztek tłuszczu z jamy ustnej – dzięki temu smakowanie kolejnych rolek i rozpoznawanie nowych smaków jest zdecydowanie ułatwione.

7. Japońska rzodkiew może warzyć kilkadziesiąt kilogramów

Japońska rzodkiew (daikon) to warzywo, które również występuje w formie dodatku do sushi (np. w wersji marynowanej). Charakteryzuje się ona nie tylko bardzo wyrazistym smakiem, ale również okazałymi gabarytami – niektóre sztuki mogą ważyć nawet ponad 40 kg i mierzyć 50 cm. Warto wspomnieć również o jej cennych wartościach odżywczych, dzięki którym jest dodawana również do sałatek.

 

 

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru
Jajka faszerowane łososiem w wersji fit
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
3 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
2 lata temu

Nigdy nie jadłam sushi. Dla mnie to tym bardziej ciekawy wpis.

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Nie znałam tego 🙂 Najbardziej intrygują mnie inne rodzaje sosu sojowego. Muszę temu się bardziej przyjrzeć.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Lubie surimi i lubie nori, wasabi jest tak ostre, że bez wody nie dam rady zjeść 🙂 Sushi jadłam tylko domowe, u cioci, było dość ciekawe 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
3
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz