Kategoria: Kuchnia angielska

Staroangielski paj jabłkowy

Nie wiem jak to się stało, że ten przepis jeszcze nie trafił na mojego bloga. Robiłam go już kilkakrotnie jeszcze mieszkając w Polsce. Za każdym razem jest genialne, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Delikatne, kruche ciasto, po brzegi wypełnione jabłkami, cudownie pachnące cynamonem. Najlepsze jak dla mnie ciasto z jabłkami, które u nas w domu jest coroczną inauguracją jesieni.

Tikka masala

Jesteśmy w Anglii – kraju monarchii, popołudniowej herbaty i londyńskiego metra. Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków. Masala był dodawany, aby zaspokoić życzenia Anglików chcących mieć mięso podane w sosie. I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka Masala brytyjską potrawą narodową. Danie jednak zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, gdzie przeplatają się wspaniałe smaki i aromaty tej kuchni. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala – tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.

Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Kuchnia angielska często określana jest mianem najgorszej i zazwyczaj kojarzona jest wyłącznie z angielskimi śniadaniami składającymi się niemal z samych smażonych i tłustych produktów. Jednak to właśnie z kuchni angielskiej wywodzi się jeden z prostszych, a zarazem pyszniejszych owocowych deserów – crumble. Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego – ot, warstwa owoców przykrytych kruszonką. Jednak to proste połączenie okazuje się zaskakująco efektowne i pyszne.

Eton Mess

Eton Mess to tradycyjny angielski deser, który jest serwowany zgodnie z tradycją z okazji corocznego turnieju krykieta w Eton College. Znany pod tą nazwą od XIX wieku, deser składa się z pokruszonej bezy, bitej śmietany i świeżych owoców truskawek. Można oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami. Ja tradycyjne truskawki zastąpiłam owocami kiwi, które znakomicie komponuje się ze słodką śmietaną.