Kategoria: Weekendowa piekarnia

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba.

Chleb żytni z orzechami i żurawiną

Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także “za chlebem” wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną.

Chleb orkiszowy

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba – pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.

Rogale śniadaniowe

Czy może być coś lepszego niż chrupiące, domowe pieczywo? Choć w dzisiejszych czasach producenci dokładają wszelkich starań, by ich wypieki były smaczne i zdrowe, zawsze przegrywają one z rumianym pieczywem wyjętym z własnego piekarnika. No i ten zapach, który roznosi się w całym mieszkaniu i ściąga do kuchni wszystkich domowników na wspólne śniadanie. Do tego wystarczy dobre, prawdziwe masło, domowa konfitura, kubek kakao i śniadanie gotowe. Zachęcam Was do przygotowania tych prostych i smacznych rogalików nie tylko na śniadanie.

Bułeczki z cheddarem

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają…