Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki
- 8 dużych jajek
- 250 g drobnego cukru
- 500 ml mleka 3,2%
- 250 ml spirytusu
- 2 cukry waniliowe
- lub
- 200 ml mleka
- 500 ml wódki
Przygotowanie
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mleko, spirytus (wódkę), cały czas ucierając na najmniejszych obrotach.
- Gotowy ajerkoniak rozlewamy do wyparzonych butelek i odstawiamy. Po kilku godzinach ajerkoniak troszkę opadnie, więc można uzupełnić butelki do pełna. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć butelkami.Smacznego!
Czas wypróbować w domowym zaciszu 😉
Serio tylko tyle i już?
Dokładnie tak 🙂
Mój chłopak lubi takie alkohole