Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Kuchnia arabska, Przepisy, Przetwory z warzyw, Wędrówki kulinarne  /  23 sierpnia, 2021

Ajvar

Wędrówki po kuchni
Gotowi na kolejną podróż kulinarną? Tym razem obieramy kierunek Bałkany! A dokładnie Serbię. Kuchnia serbska to bogactwo smaków i tradycji. Wywodzi się ze skromnej kuchni pasterskiej, ale widać w niej wyraźne wpływy kuchni śródziemnomorskiej oraz tureckiej. To właśnie z kuchni serbskiej pochodzi niezwykła pasta z pieczonej papryki i bakłażana, zwana Ajvarem. Jest to najsłynniejszy tradycyjny wyrób paprykowy do słoiczka na zimę, który ma większość gospodarstw domowych na Bałkanach! Wzbogaca smak wielu potraw. Jest wspaniałym dodatek do mięs, zup, pieczywa, a także burgerów czy sałatek i czego jeszcze dusza zapragnie. Wykonanie Ajvaru jest niestety bardzo pracochłonne i czasochłonne, ale otworzenie słoiczka zimową porą rekompensuje nam wszystko. Przenosi nas na malownicze Bałkany, przesiąknięte zapachem pieczonej papryki i grillowanego mięsa. To jak, dacie się porwać w tę niezwykle aromatyczną podróż?
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie3 hours godz.
Pasteryzacja15 min., min.
Czas całkowity3 hours godz. 35 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 2½ kg bakłażana
  • 4 papryczki chili *
  • 65 ml octu winnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 główka czosnku
  • 2½ łyżki soli

Przygotowanie

    Pieczenie papryki

    • Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą paprykę smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy tak długo, aż skórka papryki zrobi się prawie czarna. W trakcie pieczenia obracamy papryki co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły. Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do miski.
    • Miskę zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut, aby papryka zaparowała, co zdecydowanie ułatwi nam zdjęcie z niej skórki. Z jeszcze gorącej papryki zdejmujemy skórkę, co nie jest łatwe, gdyż papryka parzy w ręce. Ja pomagałam sobie widelcem. Następnie usuwamy ogonek i gniazda nasienne. Ważne, aby nie pozostawić żadnej pestki! Oczywiście z papryki można usunąć gniazdo nasienne przed pieczeniem, ale jak mówią macedończycy, tylko papryka pieczona w całości zachowuje cały smak.
    • Bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakłuwamy widelcem i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok bakłażana kładziemy całą główkę czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy tak długo, aż skórka zrobi się prawie czarna. Efekt przypalenia powinien być podobny, jak w papryce. Kiedy bakłażany ostygną, przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ.

    Smażenie Ajvaru

    • Do pieczonych warzyw dodajemy wyciśnięty z łupin czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili (jeśli jej używacie) i blendujemy całość. Można zblendować całkowicie na gładką masę lub miksować pulsacyjnie - wtedy uzyskamy sos z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Warzywa można również przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    • W dużym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy zblendowane warzywa, doprawiamy solą i smażymy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie z Ajvaru większość płynów odparuje, a sos stanie się gęsty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet jabłkowy i ewentualnie jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą. Ajvar jest gotowy, kiedy wyraźnie zgęstnieje, a po przeciągnięciu szpatułką po dnie garnka zostaje ślad i widać dno garnka.
    • Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy. Gorącym Ajvarem napełniamy słoiki i mocno zakręcamy.

    Pasteryzacja

    • Słoiki z Ajvarem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pasteryzujemy przez około 10-15 minut. Wyjmujemy ostrożnie słoiki, nakrywamy ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia. Gotowy Ajvar przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

    Odnośniki

    • * ilością chili regulujemy pikantność Ajvaru

    Uwagi dodatkowe

    • do przygotowania Ajvaru warto wybrać małe, młode bakłażany. Większe okazy bywają gorzkie i wodniste
    • świeżość bakłażana można sprawdzić w prosty sposób – skórę bakłażana naciskamy kciukiem. Jeśli wypływa z powrotem, bakłażan jest dojrzały, a jeśli wklęśnięcie pozostaje, to znaczy, że jest niedojrzały
    • oryginalny Ajvar przygotowuje się ze specjalnej papryki Roga, która rośnie tylko w południowo-wschodniej Serbii. U nas trudno dostępna więc wybierając paprykę do Ajvaru należy zwrócić uwagę, aby była czerwona i mocno dojrzała. Świetnie nadaje się również papryka Elephant's Ear
    • wiele przepisów na Ajvar zawiera pomidory. W oryginale absolutnie ich nie znajdziecie! Dodając pomidory otrzymamy macedoński pindżur lub bułgarską lutenicę
    • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.7 3 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Dzierżawa ekspresu do kawy – świetna alternatywa dla zakupu ekspresu na własność
    Sałatka z panierowanym serem kozim i dressingiem jeżynowym
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    23 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    3 lata temu

    Parę razy jadłam kupiony ajvar ale nigdy nie próbowałam sama zrobić 😀 Może się skuszę 😉

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    3 lata temu

    O, lubię – chętnie skorzystam!

    0
    Odpowiedz
    Irena -Hooltaye w podróży
    Irena -Hooltaye w podróży
    3 lata temu

    5 stars
    Ajvar jadłam na Bałkanach, ale nie w Serbii. Natomiast czasami kupuję słoiczek w sklepie, bo mamy stoisko z bałkańskimi przetworami.
    Faktycznie pracy jest sporo przy jego zrobieniu, ale jak zimą otworzysz słoik pełen lata, to smak i zapach nam ten trud rekompensuje. Bardzo lubię ajvar.

    0
    Odpowiedz
    Irek
    Irek
    3 lata temu

    Byłem kiedyś autem na takim kółeczku po Bałkanach. Przywiozłem chyba ze 30 słoików ajvaru. W domu zobaczyłem jakie są różnice w smaku pomiędzy np Ajarem serbskim a macedońskim czy tym z Bośni. Każdy z tych krajów inaczej doprawia. Ale szczegółów nie znam .

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Irek

    Tak, podobno co region to inny smak. Zupełnie jak z naszym bigosem, czy rosołem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Luiza
    Luiza
    3 lata temu

    Tak, zdecydowanie wolę to od papryki w occie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Tomek P.
    Tomek P.
    3 lata temu

    Ooo… i takie przepisy lubię (bo trafia w moje gusta) 😀

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    3 lata temu

    Ależ to musi być aromatyczny sos. Aż mi ślinka pociekła.

    0
    Odpowiedz
    Klaudia
    Klaudia
    3 lata temu

    Uwielbiam ajvar! <3 swoją droga to dawno go nie jadłam 🙂 Dzięki za przypomnienie 🙂

    0
    Odpowiedz
    P. Kwiatkowska
    P. Kwiatkowska
    3 lata temu

    Nigdy nie robiłam takiego paprykowego specjału, więc chętnie to zmienię.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  P. Kwiatkowska

    Pasuje do wielu dań, a także do kanapek, u nas znika w błyskawicznym tempie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    Kiedy jesienią czy zimą otwiera się taki słoiczek ze słonecznym wspomnieniem smaku, to czysta radość, uśmiech lata. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    Zdecydowanie. Takie smaki cieszą zimową porą

    0
    Odpowiedz
    Martyna i Paulina
    Martyna i Paulina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Na pewno świetnie smakuje latem, a zimą przywołuje ciepłe dni.

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    3 lata temu

    5 stars
    Uwielbiam paprykę pod każdą postacią, dlatego chętnie wypróbuję przepis.

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    3 lata temu

    myślałam, ze to dżem lub coś w tym stylu, zmylił mnie kolor. Ciekawy przepis, myślę, że posmakowałby mojemu mężowi 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Koralina

    U mnie panowie bardzo sobie chwalą, chętnie sięgają po taką zawartość słoiczka. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    3 lata temu

    Jednak mimo wszystko chyba warto zaryzykować, by cieszyć się zimową porą tym niezwykłym dodatkiem do potraw 😉

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    3 lata temu

    Ja to nigdy nie przygotowuję niczego podobnego, gdzie w przepisie znajduje się bakłażan.

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    3 lata temu

    Na Bałkany jeszcze kulinarnie się nie wybrałam, więc chętnie to zmienię.

    0
    Odpowiedz
    Anna z Bilingual kid
    Anna z Bilingual kid
    3 lata temu

    Dziekuje za przepis, na pewno wyprobuje, jadlam ajvar w Chorwacji i bardzo mi smakowal 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Zawsze robię w sezonie. W tym jeszcze przede mną.

    0
    Odpowiedz
    Opowieści z Podróży
    Opowieści z Podróży
    3 lata temu

    Robię ajvar co roku!

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    23
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz