Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  29 stycznia, 2020

Arancini – co to za potrawa i jak ją przyrządzić?

Materiał zewnętrzny

Wiele osób zapytanych o największe przysmaki kuchni włoskiej, bez zastanowienia wymieniłoby przepyszne makarony, rozpływającą się w ustach pizzę czy chrupiącą bruschettę. Tymczasem słoneczna Italia słynie również z fantastycznych regionalnych przysmaków, wśród których wymienić można między innymi sycylijskie ryżowe kuleczki z dodatkami – arancini. Czym charakteryzuje się to danie i jak przygotować je w domu?

Classic, Italian arancini. Rice balls with minced meat. Top view.

Krótka historia sycylijskiego przysmaku

Sycylijska kuchnia słynie z długiej i bogatej historii. Bogactwo jej smaków kształtowało się na przestrzeni wieków, dlatego smakosze odnajdują w niej liczne wpływy innych kultur, dzięki którym dania mogą zachwycać oryginalnością. Nie inaczej było z arancini, którego historia sięga prawdopodobnie X wieku. Eksperci twierdzą, że potrawa ta nie powstałaby, gdyby nie Arabowie, których przybycie na Sycylię zaowocowało nowym zwyczajem jedzenia ryżu z szafranem, mięsem i warzywami. Z kolei chrupiącą panierkę ryżowe kuleczki zyskały za panowania króla Fryderyka II Sycylijskiego – umożliwiła ona transportowanie dania bez naruszenia konsystencji. Od tamtego czasu wykształciło się wiele odmian tej potrawy, a do najpopularniejszych przekąsek należą m.in.: arancini con ragù (przekąska z ryżu, mięsa, sera mozzarella i groszku), arancini con salmone (ryżowe kuleczki z dodatkiem łososia) czy arancini con burro (potrawa z dodatkiem masła).

Przepis na tradycyjne arancini

Mimo że powstało wiele wariacji na temat tego dania, największą liczbą miłośników cieszy się jego tradycyjna odmiana, czyli ryżowe kuleczki z dodatkiem sera, mięsa i groszku. Trzeba jednak podkreślić, że ich wykonanie jest dosyć czasochłonne, dlatego na przygotowanie tej potrawy warto zarezerwować sobie wolne popołudnie.

Składniki:

  • 500 g białego ryżu,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 średnie jajka,
  • 400 g drobno zmielonej bułki tartej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 g ulubionego mięsa mielonego (wegetarianie mogą zastąpić je roślinnym odpowiednikiem),
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 100 g groszku konserwowego,
  • 1 opakowanie sera mozzarella,
  • 1 opakowanie szafranu.

Wykonanie:

  1. Ugotuj ryż według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, dodaj do niego odrobinę soli i wymieszaj z szafranem.
  2. Usmaż mięso mielone, a następnie dodaj do niego passatę pomidorową oraz groszek (sos będzie gotowy, kiedy odparuje woda).
  3. Zetrzyj ser mozzarella na grubych oczkach tarki.
  4. Formuj kuleczki w następujący sposób: łyżkę ryżu wymieszaj z łyżką farszu, dodaj mozzarellę. Kolejną porcją ryżu (1 łyżka) „zamknij” całość i uformuj kuleczkę. Gotową przekąskę obtocz w jajku, mące i bułce tartej.
  5. Arancini smaż do momentu, aż panierka się zarumieni.

***

Aby cieszyć się śródziemnomorskimi przysmakami, nie trzeba od razu planować dalekich podróży – pysznymi potrawami mogą zaowocować chociażby samodzielne eksperymenty w kuchni. Smaczne dania serwują także włoskie lokale w kraju nad Wisłą. Warto zatem zapoznać się z kulinarną mapą większych miast i odwiedzić restauracje w Poznaniu, Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu.

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania z ryżem
  • Kuchnia włoska

Nawigacja wpisu

Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową
„Uczucie pisane smakiem ciasta”. Jak przygotować pyszny tort z okazji Walentynek?

Podobne wpisy

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Spaghetti alla Puttanesca

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Paella z chorizo i kurczakiem
Dania jednogarnkowe, Dania z ryżem, Drób, Kuchnia hiszpańska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 lipca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Paella z chorizo i kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
21 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

kurkawodna, wszystko mam! wypróbuję jutro ten przepis!<3

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Uwielbiam! Jak byłam we Włoszech, jadłam je w sporych ilościach. 😉 Kradnę przepis!

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
5 lata temu

Wcześniej nie słyszałam o tej potrawie, ale wygląda i sprawia wrażenie pysznej, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

Nigdy nie jadłyśmy arancini ale trzeba przyznać, że wyglądają pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
5 lata temu

Pierwszy raz jadłam na Sycylii i bardzo mi smakowały, później robiłam też w domu, też wyszły bardzo smaczne 🙂 pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
5 lata temu

Uwielbiam kuchnie azjatycką (chociaz w weraji wegetariańskiej)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Olga

To niestety nie kuchnia azjatycka, a włoska 😉

0
Odpowiedz
Gabinet Holistic
Gabinet Holistic
5 lata temu

Bardzo ciekawe danie! W wolny weekend na pewno je zrobię. Potrzebuję trochę odmiany w swojej kuchni 😉

0
Odpowiedz
Isabell
Isabell
5 lata temu

Są przepyszne, jednak jeszcze nie próbowałam ich robić w domu 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

Widzę, że to potrawa dla cierpliwych kucharzy 🙂 ale jak ciekawa, to warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Z pewnością warto 🙂

0
Odpowiedz
Idealna
Idealna
5 lata temu

Wygląda pysznie, a przepis dosyć prosty, więc chętnie spróbuje!

0
Odpowiedz
Irek Wis
Irek Wis
5 lata temu

Lubie, najlepsze jadłem na Sycylii

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Muszę o wypróbować 😀 Kocham włoskie klimaty, ale tej potrawy jeszcze nie jadlam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Nie miałam okazji przygotowywać, ale teraz nabrałam na to chęci, postaram się przepis wykorzystać. 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Jeszcze nie słyszałam o takim daniu, wygląda bardzo ciekawie, na pewno spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
5 lata temu

Nawet szafran, nie powiem, zaskoczył mnie ten przepis, postaram się zrobić, może na sobotę.

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
5 lata temu

Pierwszy raz słyszę o tej potrawie. Bardzo ciekawy post! Chętnie spróbuję tego przepisu.

0
Odpowiedz
donna
donna
5 lata temu

Takiej potrawy jeszcze nie znałam, nazwę słyszę pierwszy raz 🙂 lubię ryż, więc skorzystam z przepisu.

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Z chęcią bym skosztowała taki przysmak, tym bardziej, że bardzo mi się marzy podróż do Włoch 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
5 lata temu

Wyglądają apetycznie, nigdy nie jadłam, ale lubię nowości w kuchni.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz