Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!
Porcje: 3
Składniki
- 3 małe filety z kurczaka
- 6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
- ½ szklanki wina białego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
- przyprawa do steków
- świeży tymianek
- oliwa
- sól
Dodatkowo
- krem balsamiczny
Przygotowanie
- Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku.
- Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Pookcook
Wydaje się dość proste do zrobienia, spróbuje 🙂
Niestety nie dla mnie – jestem wege 🙂
Mojej rodzinie może smakować 🙂
Prosty, ciekawy przepis 🙂
Jeśli bekon to sam 🙂 albo z syropem klonowym. Ostatnio jadłam szparagi zawinięte w boczek i też mnie nie powaliły.
Nie przepadam za boczkiem, ale w tej wersji wygląda tak smakowicie, że może mogłabym się przekonać 🙂
Wygląda bardzo apetycznie <3
kurczak to moje ulubione miesko, dzieki za nowa inspiracje i przepis 🙂 zabieram sie do robienia 🙂
Z tym kremem, miałaś na myśli ocet balsamiczny? 😉 Bardzo fajna propozycja na szybki obiad! pozdrawiam ciepło!
Nie, miałam na myśli krem balsamiczny 🙂
ale mam smaka <3
Pyszne jest na pewno, ale już na miniaturce zachwyciło mnie zdjęcie – takie proste a takie klasycznie piękne! 🙂
Moja mama robiła coś podobnego 🙂
Super pomysl na kurczaka w nieco innej wersji.
Pyszności! Spróbuję Twojego przepisu, gdy będę gotować dla męża w weekend:)
Gdyby się dało, zjadłabym to przez ekran. Same pyszności na tym blogu, a ja wszystko jem oczami 😀
Takiej wersji kurczaka nie jadłam. Zrobię na pewno 😉
ostatnio jestem obrażona na mięso ale może męzowi zrobię 🙂
Przysiegam. Jutro go zrobię. Ale mi smaka zrobiłaś. 🙂
Wygląda pysznie i chyba jest całkiem proste do wykonania, więc chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Bardzo ładne robisz fotki. Przepis niestety nie dla mnie, nie jem mięsa
Kurczakiem niestety jestem totalnie przejedzona 🙁 Mam nadzieję ze kiedys mi przejdzie i wroce do tego chudego mieska 😀