• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy  /  31 lipca, 2015

Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry

Wędrówki po kuchni
W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy na prawdę niebywale smaczne i aromatyczne danie.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 600 ml bulionu drobiowego *
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 g mrożonego zielonego groszku
  • 8 kolb mini kukurydzy
  • 160 g makaronu ryżowego
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  • Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka.
  • Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą.
    いただきます!!!

Odnośniki

  • * można zastąpić bulionem warzywnym

Uwagi dodatkowe

  • pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra
  • nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam
 

Adapted from Filozofia smaku

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Drób
  • Kuchnia azjatycka
  • Mleko kokosowe
  • Zupy klasyczne

Zobacz wpisy

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami
Sernik na zimno na jogurtach greckich

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
English 4 work Magdalena
English 4 work Magdalena
2 miesięcy temu

Z dodatkiem mleka kokosowego …. marzenie:)

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
3 miesięcy temu

Podoba mi się fakt iż ta zupę dość szybko się robi

0
Odpowiedz
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
3 miesięcy temu

Uwielbiam takie orientalne smaki, a skoro czas przygotowania jest taki króki to na pewno sprawdzę 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu

5 stars
A mnie się wydawało, że przyprawa curry i pasta to to samo..
Apetycznie brzmi 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  krystynabozenna

No jednak nie, to dwie różne przyprawy 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
3 miesięcy temu

5 stars
Bardzo ciekawe połączenie smaków. Jestem ciekawa, czy zupa trafilaby w moje gusta. Bardzo lubię zupy, więc nie wykluczone, że i ta okazałaby się dla mnie pyszna. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Marlena H.

Warto się przekonać 🙂

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
1 rok temu

Ta zupa już na Twoim Facebooku wpadła mi w oko, a po zapoznaniu się z przepisem nabrałam na nią jeszcze większej ochoty 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
1 rok temu

Wygląda bardzo kusząco, a smaki także zapowiadają się po składnikach bardzo intrygującego. 😉

0
Odpowiedz
pożeram strony
pożeram strony
1 rok temu

Wygląda ciekawie, musi być pyszna <3

0
Odpowiedz
Inga
Inga
1 rok temu

To chyba nie do końca moje smaki aczkolwiek od jakiegoś czasu próbuję nowego;)

0
Odpowiedz
Magda M
Magda M
1 rok temu

Uwielbiam azjatyckie smaki choć dania z czerwoną pastą curry bywają piekielnie ostre 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu
Reply to  Magda M

5 stars
Lubię ostre, ale czy dałabym radę tak po azjatycku?

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Ależ pysznie ta zupa wygląda,
na Twojej kuchni to ja bym chyba jednak przytyła :-))

0
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
1 rok temu

Brzmi super. Bardzo lubię takie dania, choć zazwyczaj ich sama nie przygotowuję. Czy sos rybny to coś do kupienia w sklepie?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Madka roku

Oczywiście, w każdym markecie 🙂

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
1 rok temu

U mnie z ostrym różnie bywa, raz podejdzie, raz nie, ale ta zupa wygląda obłędnie!

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
1 rok temu

Nie lubię ostrych potraw i musiała bym zrobić ją w wersji łagodnej

0
Odpowiedz
Opowieści z Podróży
Opowieści z Podróży
1 rok temu

Wygląda bardzo smacznie! 4 lata mieszkałam w Azji, więc kocham “szeroko rozumianą” kuchnię azjatycką 🙂 Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Michał J
Michał J
1 rok temu

Normalnie aż ślinka cieknie 😉 Muszę kiedyś spróbować zrobić własną wersję tej zupy 😉 Ten sos rybny to gdzieś można kupić w jakimś sklepie?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Michał J

W każdym markecie 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
1 rok temu

Jeszcze nie jadłam takiej zupy, prosty przepis, więc może się skuszę 🙂

0
Odpowiedz
Mrs Debora
Mrs Debora
2 lat temu

Wooow wygląda niesamowicie, co prawda nie mam przekonania do sosu rybnego, czy bez niego zupa wiele straci? Robiłaś kiedyśta zupe bez niego? Na pewno spróbuje ;D

0
Odpowiedz
Ola, Bassement
Ola, Bassement
3 lat temu

Ach, chyba pora iść do garów:D muszę zrobić tę zupę, jestem bardzo ciekawa, czy mi wyjdzie:D!

0
Odpowiedz
Monika Antoniak
Monika Antoniak
3 lat temu

Uwielbiam wszystko co ma w nazwie curry 😀

0
Odpowiedz
girlintravel
girlintravel
3 lat temu

Byłam w tym roku w Azji i tesknie za takimi smakami ? Zupke zrobie na pewno!

0
Odpowiedz
Matka.ok
Matka.ok
3 lat temu

Wygląda na pyszną, chętnie wypróbuję przepis ?

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
3 lat temu

Jeszcze nie miałem przyjemności z takimi zupami. 😉

0
Odpowiedz
Holly
Holly
3 lat temu

Curry to moja ulubiona przyprawa. A takiej zupy jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
Iza
Iza
4 lat temu

Nigdy nie robiłam tego typu zupy i azjatyckie smaki sa mi obce. Nie wiem, czy by mi sie udało ją zrobić, ale zawsze można spróbować 😉

0
Odpowiedz
Anka z jakzdrowojesc.pl
Anka z jakzdrowojesc.pl
4 lat temu

No dobra, narobiłaś mi smaka! Polecasz kupną pastę curry, czy robisz ją sama?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Anka z jakzdrowojesc.pl

Domowa pewnie znacznie lepsza, ale ja akurat mam sporą ilość pasty gotowej, więc korzystam 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply