• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Babeczki i muffiny, Halloween, Przepisy  /  27 października, 2016

Babeczki Mumie

Wędrówki po kuchni
Przepis czy psikus? Jeżeli wybieracie przepis, to mam dla Was pyszne babeczki, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi. Jak wiadomo babeczki w Halloween nie mogą być zwyczajne. Muszą wywoływać uśmiech na twarzy, a przede wszystkim smakować. I te babeczki takie są. Pod zabawną dekoracją kryją się pyszne i mięciutkie babeczki czekoladowo - kawowe. Z pewnością będą cię mieć na oku, dopóki ich nie skonsumujesz.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 230 g mąki pszennej
  • 80 g ciemnego kakao
  • 230 ml wody
  • 100 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej *
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 120 g lukru
  • 2 łyżki kolorowej posypki
  • 24 małych groszków czekoladowych
  • 12 fioletowych papilotek
  • masa cukrowa biała

Przygotowanie

  • Do kubeczka wsypujemy kakao i kawę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka.
  • Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie kółeczka i przy pomocy odrobiny lukru przyklejamy do nich groszki czekoladowe. Tak przygotowane oczy przyklejamy do muffinek przy pomocy odrobiny lukru. Muffiny dekorujemy lukrem i posypujemy kolorową posypką.

Odnośniki

  • * w wersji dla dzieci kawę można pominąć

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Pocałunek Drakuli

Adapted from Mummy Cupcakes

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Halloween

Zobacz wpisy

Tort ajerkoniakowy na rocznicę ślubu
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Krystyna
Krystyna
3 miesięcy temu

5 stars
Śliczności, za te babeczki powinnaś dostać jakąś nagrodę za pomysł…

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 miesięcy temu

Robilam juz babeczki z Twojego przepisu, ale tym razem nieco go zmienie i zrobie typowo jesienno zimowe, dynia,przyprawy korzenne 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu
Reply to  Agaman

Dobry pomysł 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu

5 stars
Świetne są te babeczki, fajnie wyglądają, taka przekąska na jeden raz 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesięcy temu

Aż szkoda byłoby je zjeść, tak fajnie wyglądają. 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Babeczki są wspaniałe, ja muszę kupić dopiero piekarnik by móc piec takie cudowności, ale na pewno kiedyś skorzystam/ 🙂

0
Odpowiedz
Krzysztof
Krzysztof
1 rok temu

Wyglądają fenomenalnie, czas spróbować!

0
Odpowiedz
Skucińska
Skucińska
1 rok temu

Ale fajne te muffinki, bardzo pysznie wygląda.

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
1 rok temu

Świetny pomysł, halloween może być nie tylko zabawne, ale i słodkie 😀

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
1 rok temu

Świetne babeczki! Z całą pewnością wykorzystam ten przepis na najbliższe Halloween. 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Mimo że nie obchodzę Halloween to taką babeczkę bym zjadła z miłą chęcią:)

0
Odpowiedz
Monika-BlogMama.pl
Monika-BlogMama.pl
2 lat temu

Babeczki Mumie, a wyglądają całkiem zabawnie. 😉 Super pomysł na dekorację ciasteczek. 😉

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
2 lat temu

Zastanawiam się czy można dać je małym dzieciom, bo jest kawa. Ale ogólnie to przepis taki dla mnie, bo nie jest skomplikowany.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

Ale super pomysł na halloweenową przekąskę!

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

O jakie zabawne:)

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
2 lat temu

Te babeczki wyglądają naprawdę przepysznie!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Dominika D.

Dziękuję

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lat temu

Całkiem proste do wykonania

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Joanna

Zgadza się 🙂

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
2 lat temu

Świetny pomysł, dzieci lubią takie chociaż ja nigdy jeszcze nie robiłam babeczek 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Beata Herbata

Czas spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Ralph G.
Ralph G.
3 lat temu

rewelacja. na pewno żonie się spodoba

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
3 lat temu

Jakby tak nie dać tych kropek, to będzie Ninja, a to dla mnie poważny argument 🙂

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
3 lat temu

Ale świetny pomysł! Wyglądają tak uroczo, że aż szkoda byloby mi je zjadać 🙂

0
Odpowiedz
Danka
Danka
3 lat temu

Świetnie sie prezentują, dla dzieci to świetne babeczki:-)

0
Odpowiedz
Anika
Anika
3 lat temu

Moja córka niedługo urządza imprezę halloweenową, więc na pewno upiekę 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lat temu

Bardzo pomysłowe babeczki! 🙂
Na pewno zasmakują nawet największemu niejadkowi.

0
Odpowiedz
Michał - czytajkomiksy.pl
Michał - czytajkomiksy.pl
3 lat temu

Rewelacyjny pomysł na “straszną” imprezę 😉

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Na pewno niedługo wypróbuję i dam znać, czy w razie czego mogę pisać, gdybym potrzebowała pomocy?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Agnieszka

Jasne, że możesz pisać 🙂

0
Odpowiedz
jak muffinki
jak muffinki
3 lat temu

Wygląda fantastycznie. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?

0
Odpowiedz
jak muffinki
jak muffinki
3 lat temu

Wygląda fantastycznie. Ciężko się je robi?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?

0
Odpowiedz
Dobre Zielsko
Dobre Zielsko
4 lat temu

Widzę, że u Ciebie sezam na mumie. Świetny pomysł. 😉

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply