Ten klasyczny, włoski deser zrobił furorę na całym świecie. Mowa oczywiście o Tiramisu. Z okazji Dnia Kobiet przygotowałam nie co inną wersję tego pysznego deseru. Bardzo delikatne i subtelne w smaku babeczki, które idealnie pasują do popołudniowej kawy.
Porcje: 12
Składniki
Ciasto
- 110 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 110 g jasnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 2½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 3 łyżki likieru whisky cream
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 3 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie
Ciasto
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym jajku i na koniec kawę. Do masy dodajemy mąkę, likier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180’C około 20-25 minut. Studzimy.
Krem
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o szerokości 9 mm i ozdabiamy babeczki. Wierzch przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.Buon appetito!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Moje wypieki
Wygląda smacznie. Robiłam podobne;-)
Wyglądają przepysznie 🙂 Koniecznie muszę skorzystać z przepisu 🙂
Ta babeczka u Ciebie wygląda jak zwykle mega szałowo 😀
Dzięki 🙂
Moje ulubione połączenie – tiramisu i babeczka <3
🙂
Wow, wyglądają nieziemsko !;) Musze spróbować zrobić.
Jejku nie powinnam czytać Twoich przepisów wieczorem… bo tak smacznie wyglądają 🙂
Ciasto tiramisu pochłaniamy w mgnieniu oka. Aż boję się pomyśleć, co by było w przypadku babeczek 😀
Ale bym zjadła taki deser:) Babeczka wygląda obłędnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
Wyglądają obłędnie!
Oj oj do kawki idealne takie babeczki 😉
Cała się obśliniłam, wyglądają pysznie 🙂
Robiłam ostatnio coś w podobie i bardzo smakowało mi i rodzince. Chyba namówię się na nią w nowej odsłonie. Pysznie wygląda
Wygląda super 🙂 Muszę zweganizować ten przepis, choć będzie ciężko…
Wyglądają przepysznie. Poproszę jedną do herbatki 😉