Słodka czekolada i pikantne papryczki chili - jedno z najlepszych połączeń, jakie ludzkość wymyśliła. Babka jest przepyszna!!! Wilgotna, mocno czekoladowa z delikatnie wyczuwalnym akcentem papryczki chili. Koniecznie spróbujcie.
Porcje: 8
Składniki
- 425 g mąki
- 65 g ciemnego kakao
- 220 g cukru
- 200 g masła
- 230 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 60 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cynamon, kawę i chili. Masło ubijamy z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian ze śmietaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50-60 minut.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając śmietanę i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy babkę.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- spróbujcie surowego ciasta. Jeśli uznacie, że papryka chili jest słabo wyczuwalna, dodajcie więcej
Adapted from Magazyn Moje Gotowanie 4/2013
O jezusieńku mam na nią ochotę, a jakoś nie mogę trafić na wilgotną babkę, spróbuję dzisiaj ją zrobić, najpóźniej jutro ???