Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!
Porcje: 16
Składniki
Rozczyn drożdżowy
- 50 g świeżych drożdży *
- 2-3 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki tortowej
Pozostałe składniki
- 500 g mąki tortowej
- 125 ml ciepłego mleka
- 125 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka M
- 1 żółtko
- 70 g rodzynek
- 60 ml oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Lukier
- 140 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
Rozczyn drożdżowy
- Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Ciasto właściwe
- Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy rozczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką.
- Kiedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej - to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa 20 minut, ale jest bardzo ważny i nie wolno go pomijać. Możecie dla ułatwienia użyć robota kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach 25 x 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i pieczemy przez 40-45 minut.
Lukier
- Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę
Odnośniki
- Do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Uwagi dodatkowe
- wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę
- ciasto należy wyrabiać bardzo starannie, aby nie było zakalca
- wyrabiane ręcznie jest jednak delikatniejsze i smaczniejsze
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jak dla mnie drożdżowa najlepsza !
Uwielbiam babki wszelkiego rodzaju, a ta wygląda bardzo apetycznie. Chętnie bym spróbowała.
Może i ja zrobię? Drożdzy mam cały zapas, ale takiej babki jeszcze nie robiłam 🙂
Polecam, jest pyszna 🙂
Uwielbiam babki ! Na święta nie może zabraknąć !
Bardzo lubię takie babki świąteczne, u mnie na Święta zawsze taka jest! 🙂
Świetnie 🙂 Babka na święta obowiązkowo musi być 🙂
Wygląda przepysznie i piękne zdjęcie 🙂
Przepiękna baba! Na pewno jest bardzo puszysta i pachnąca.
Pięknie wyrosła. Ja na razie ograniczam słodycze i aż mnie ssie od samego patrzenia 🙂
ale pyszności
Sezon babkowy niby zakończony, ale mnie to ciasto zawsze sie udaje, więc piekę je cały rok.
Świetny przepis, muszę wypróbować.
Bardzo apetyczna babeczka. My miesliśmy ale zjedliśmy. Nie piekłam ale kupiliśmy 😀 też była smaczna.
Kocham wszelkie baby wielkanocne, bardzo żałuję że nie piekłam w tym roku żadnej 😉
Klasyka 🙂
Piękna i napewno smaczna, w sam raz na święta.
Pracy troszkę wymaga, ale warta tego. Prezentuje się cudnie, a smakuje zapewne wyśmienicie.
Dziękuję 🙂 Troszkę trzeba użyć siły, ale warto
Wygląda bardzo apetycznie
idealnie na święta, nie wyobrażam ich sobie bez tego ciasta! Na pewno skorzystam 🙂
Jedyną rzecz, jaką bym zmieniła, to skórka pomarańczy. Nie do końca się z nią lubię. Poza tym przepis wręcz idealny!
Zamiast skórki pomarańczy można do dekoracji użyć rodzynek 🙂
O przepis na Babkę, napewno wykorzystam ??
Za drożdżowymi wypiekami nie przepadam, ale taką babkę do kawy bym zjadła 🙂
Robię podobną babkę i uwielbiam jej smak. Od razu święta są jakieś takie przyjemniejsze 🙂
Bardzo w temacie Świąt przepis 😀 Babkę drożdżową, szczególnie taka świeżą uwielbiam, byle…nie lał się po niej lukier, nie znoszę lukru 😉 Bardzo podoba mi się idea „Notesu” w Twoich postach, nawet jeśli przepis nie przypadnie nam do gustu, to w notesie można znaleźć złote rady kulinarne warte zapamiętania i wykorzystania 🙂
Również nie przepadam za dużą ilością lukru 🙂 Jest to jednak skuteczny sposób, aby chronić babkę przed wysychaniem 🙂