Babka to zdecydowanie największa królowa wielkanocnych wypieków! Na świątecznym stole może gościć babka drożdżowa, ucierana bądź biszkoptowa. Ba, musi nawet na środku tego stołu stać – udekorowana bukszpanem i barankiem cukrowym. Aby babka mogła zająć to ważne miejsce na stole musi być puszysta, wilgotna i oczywiście pyszna. I ta babka właśnie taka jest! Niezwykle smaczna o bardzo delikatnym, niedominującym smaku kawy. Długo zachowuje świeżość, dlatego smakuje świetnie także po świętach.
Porcje: 12
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g rozpuszczonego masła
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie
- Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Kawę zaparzamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy mikserem tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Polewa czekoladowa
- Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Pink Envelope
Czy można tą babkę upiec w foremce bez komina.
Oczywiście 🙂
Dziękuje☺️
Polewa wygląda bardzo apetycznie!
Wygląda apetycznie z pewnością bym się poczęstowała 😊
Wszystko co ma kawę musi być pyszne!
Przepis nie wygląda na zbyt trudny, a może by się pokusić i zrobić??
Jak najbardziej polecam 🙂
Takie pyszności szybko znikają w brzuszkach rodziny, dziś była próba babki cytrynowej, wypadła naprawdę nieźle. 🙂
Kawa i ciasto w jednym – połączenie idealne jak dla mnie! 😀
Babka kawowa, dawno nie jadłam 🙂
Piękna i pyszna…
Babki kawowej jeszcze nigdy akurat nie robiłyśmy, ale zawsze musi być ten pierwszy raz.
Jakiś czas temu piekłam babkę na Wielkanoc. A potem w ramach buntu (dłuuuuuuga historia) zaprzestałam świątecznego gotowania w ogóle na wspólny stół. Gotuję tylko sobotni obiad taki tradycyjny dla męża i syna 🙂 Czyli zupa chrzanowa na serwatce z przepisu mojej babci, absolutnie pyszna 🙂
Już bardzo czekam na Święta i świąteczne wypieki. Zawsze piekę majonezową, ale może wypróbuję taką ciemną, bo wygląda obłędnie. 🙂
Polecam, jest pyszna 🙂
U mnie w domu królują babka cytrynowa, piaskowa i marcepanowa. Czekoladowe ciasto lubi tylko mama, a sama dla siebie nie chce go robić. Aczkolwiek czekoladowe również wygląda smakowicie 🙂
To jest babka kawowa 🙂
zrobię!
bo to chyba „murzynek” w innej formie?
Nie, to nie murzynek 🙂
Przyznam, że babki kawowej jeszcze nigdy nie jadłam. Przepis wygląda na prosty – czyli taki jakie najbardziej lubię. Może w tym roku na Wielkanocnym stole oprócz klasycznej babki pojawi się też ta z dodatkiem kawy…..
Chyba rozgoszczę się u Ciebie na dłużej i znajdę kilka nowych smaków.
Dziękuję i zapraszam po inspiracje 🙂
Wygląda pysznie ,ale moje dzieci wolą babki jasne takie jogurtowe 🙂
Lubie babki cytrynowe, ale sama nigdy nie piekę
Wygląda wspaniale – a aromat i smak kawy uwielbiam, więc pewnie by mi posmakowała 🙂
Wygląda obłędnie! Musi być pyszna! Dzięki za przepis, spróbuję! Kasia
O matko! Jak to pysznie wygląda. Dzięki za przepis. Może przygotuje na święta 🙂
zdecydowanie to coś dla mnie 🙂
mniam! musi być pyszna
Z wierzchu zawsze babka ma pęknięcia – taki jej urok 🙂 Potem i tak ją odwracamy 🙂
Kradnę przepis i na pewno wykorzystam – jej wygląd jest oszałamiający, przypuszczam że smak również!
Musi być pyszna i na dodatek tak ładnie, wielkanocnie wyglada 🙂
Uwielbiam takie babki, szczególnie w całości oblane polewą. 🙂
O matko, ale bym jadła! 🙂
Rewelacyjny przepis na nadchodzące Święta Wielkanocne! Z pewnością wypróbuję i na naszym stole zagości w tym roku ta baba 🙂 Dzięki za przepis
uwielbiam kawę, pewnie taka baba by mi podpasowała 🙂
Dla miłośników kawy jak najbardziej pasuje 🙂