Babka to zdecydowanie największa królowa wielkanocnych wypieków! Na świątecznym stole może gościć babka drożdżowa, ucierana bądź biszkoptowa. Ba, musi nawet na środku tego stołu stać – udekorowana bukszpanem i barankiem cukrowym. Aby babka mogła zająć to ważne miejsce na stole musi być puszysta, wilgotna i oczywiście pyszna. I ta babka właśnie taka jest! Niezwykle smaczna o bardzo delikatnym, niedominującym smaku kawy. Długo zachowuje świeżość, dlatego smakuje świetnie także po świętach.
Porcje: 12
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g rozpuszczonego masła
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie
- Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Kawę zaparzamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy mikserem tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Polewa czekoladowa
- Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Babkę wilgotną
Adapted from Pink Envelope
Wszystko co ma kawę musi być pyszne!
Przepis nie wygląda na zbyt trudny, a może by się pokusić i zrobić??
Jak najbardziej polecam 🙂
Takie pyszności szybko znikają w brzuszkach rodziny, dziś była próba babki cytrynowej, wypadła naprawdę nieźle. 🙂
Kawa i ciasto w jednym – połączenie idealne jak dla mnie! 😀
Babka kawowa, dawno nie jadłam 🙂
Piękna i pyszna…
Babki kawowej jeszcze nigdy akurat nie robiłyśmy, ale zawsze musi być ten pierwszy raz.
Jakiś czas temu piekłam babkę na Wielkanoc. A potem w ramach buntu (dłuuuuuuga historia) zaprzestałam świątecznego gotowania w ogóle na wspólny stół. Gotuję tylko sobotni obiad taki tradycyjny dla męża i syna 🙂 Czyli zupa chrzanowa na serwatce z przepisu mojej babci, absolutnie pyszna 🙂
Już bardzo czekam na Święta i świąteczne wypieki. Zawsze piekę majonezową, ale może wypróbuję taką ciemną, bo wygląda obłędnie. 🙂
Polecam, jest pyszna 🙂
U mnie w domu królują babka cytrynowa, piaskowa i marcepanowa. Czekoladowe ciasto lubi tylko mama, a sama dla siebie nie chce go robić. Aczkolwiek czekoladowe również wygląda smakowicie 🙂
To jest babka kawowa 🙂
zrobię!
bo to chyba “murzynek” w innej formie?
Nie, to nie murzynek 🙂
Przyznam, że babki kawowej jeszcze nigdy nie jadłam. Przepis wygląda na prosty – czyli taki jakie najbardziej lubię. Może w tym roku na Wielkanocnym stole oprócz klasycznej babki pojawi się też ta z dodatkiem kawy…..
Chyba rozgoszczę się u Ciebie na dłużej i znajdę kilka nowych smaków.
Dziękuję i zapraszam po inspiracje 🙂
Wygląda pysznie ,ale moje dzieci wolą babki jasne takie jogurtowe 🙂
Lubie babki cytrynowe, ale sama nigdy nie piekę
Wygląda wspaniale – a aromat i smak kawy uwielbiam, więc pewnie by mi posmakowała 🙂
Wygląda obłędnie! Musi być pyszna! Dzięki za przepis, spróbuję! Kasia
O matko! Jak to pysznie wygląda. Dzięki za przepis. Może przygotuje na święta 🙂
zdecydowanie to coś dla mnie 🙂
mniam! musi być pyszna
Z wierzchu zawsze babka ma pęknięcia – taki jej urok 🙂 Potem i tak ją odwracamy 🙂
Kradnę przepis i na pewno wykorzystam – jej wygląd jest oszałamiający, przypuszczam że smak również!
Musi być pyszna i na dodatek tak ładnie, wielkanocnie wyglada 🙂
Uwielbiam takie babki, szczególnie w całości oblane polewą. 🙂
O matko, ale bym jadła! 🙂
Rewelacyjny przepis na nadchodzące Święta Wielkanocne! Z pewnością wypróbuję i na naszym stole zagości w tym roku ta baba 🙂 Dzięki za przepis
uwielbiam kawę, pewnie taka baba by mi podpasowała 🙂
Dla miłośników kawy jak najbardziej pasuje 🙂