Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Okazje, Przepisy, Wielkanoc, Wypieki  /  8 kwietnia, 2015

Babka kawowa

Wędrówki po kuchni
Babka to zdecydowanie największa królowa wielkanocnych wypieków! Na świątecznym stole może gościć babka drożdżowa, ucierana bądź biszkoptowa. Ba, musi nawet na środku tego stołu stać – udekorowana bukszpanem i barankiem cukrowym. Aby babka mogła zająć to ważne miejsce na stole musi być puszysta, wilgotna i oczywiście pyszna. I ta babka właśnie taka jest! Niezwykle smaczna o bardzo delikatnym, niedominującym smaku kawy. Długo zachowuje świeżość, dlatego smakuje świetnie także po świętach.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Kawę zaparzamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy mikserem tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  • Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Pink Envelope

3.8 17 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Babki
  • Ciasta ucierane
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Sernik chałwowy
Pasztet drobiowy

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Iwona
Iwona
1 rok temu

Czy można tą babkę upiec w foremce bez komina.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Iwona

Oczywiście 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Dziękuje☺️

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
3 lata temu

Polewa wygląda bardzo apetycznie!

-1
Odpowiedz
Aga
Aga
3 lata temu

Wygląda apetycznie z pewnością bym się poczęstowała 😊

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Wszystko co ma kawę musi być pyszne!

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 lata temu

5 stars
Przepis nie wygląda na zbyt trudny, a może by się pokusić i zrobić??

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

Jak najbardziej polecam 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Takie pyszności szybko znikają w brzuszkach rodziny, dziś była próba babki cytrynowej, wypadła naprawdę nieźle. 🙂

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Kawa i ciasto w jednym – połączenie idealne jak dla mnie! 😀

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 lata temu

5 stars
Babka kawowa, dawno nie jadłam 🙂
Piękna i pyszna…

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Babki kawowej jeszcze nigdy akurat nie robiłyśmy, ale zawsze musi być ten pierwszy raz.

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
6 lata temu

Jakiś czas temu piekłam babkę na Wielkanoc. A potem w ramach buntu (dłuuuuuuga historia) zaprzestałam świątecznego gotowania w ogóle na wspólny stół. Gotuję tylko sobotni obiad taki tradycyjny dla męża i syna 🙂 Czyli zupa chrzanowa na serwatce z przepisu mojej babci, absolutnie pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Joanna Bogielczyk
Joanna Bogielczyk
6 lata temu

Już bardzo czekam na Święta i świąteczne wypieki. Zawsze piekę majonezową, ale może wypróbuję taką ciemną, bo wygląda obłędnie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Joanna Bogielczyk

Polecam, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
6 lata temu

U mnie w domu królują babka cytrynowa, piaskowa i marcepanowa. Czekoladowe ciasto lubi tylko mama, a sama dla siebie nie chce go robić. Aczkolwiek czekoladowe również wygląda smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Miye's Imaginations

To jest babka kawowa 🙂

0
Odpowiedz
sawka
sawka
6 lata temu

zrobię!
bo to chyba „murzynek” w innej formie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  sawka

Nie, to nie murzynek 🙂

0
Odpowiedz
SukcesOrka
SukcesOrka
6 lata temu

Przyznam, że babki kawowej jeszcze nigdy nie jadłam. Przepis wygląda na prosty – czyli taki jakie najbardziej lubię. Może w tym roku na Wielkanocnym stole oprócz klasycznej babki pojawi się też ta z dodatkiem kawy…..
Chyba rozgoszczę się u Ciebie na dłużej i znajdę kilka nowych smaków.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  SukcesOrka

Dziękuję i zapraszam po inspiracje 🙂

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
6 lata temu

Wygląda pysznie ,ale moje dzieci wolą babki jasne takie jogurtowe 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Lubie babki cytrynowe, ale sama nigdy nie piekę

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lata temu

Wygląda wspaniale – a aromat i smak kawy uwielbiam, więc pewnie by mi posmakowała 🙂

1
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
7 lata temu

Wygląda obłędnie! Musi być pyszna! Dzięki za przepis, spróbuję! Kasia

1
Odpowiedz
Hania z HAART.pl
Hania z HAART.pl
7 lata temu

O matko! Jak to pysznie wygląda. Dzięki za przepis. Może przygotuje na święta 🙂

0
Odpowiedz
ewa
ewa
7 lata temu

zdecydowanie to coś dla mnie 🙂

0
Odpowiedz
Anna Modzelewska
Anna Modzelewska
7 lata temu

mniam! musi być pyszna

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Anna Modzelewska

Z wierzchu zawsze babka ma pęknięcia – taki jej urok 🙂 Potem i tak ją odwracamy 🙂

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
7 lata temu

Kradnę przepis i na pewno wykorzystam – jej wygląd jest oszałamiający, przypuszczam że smak również!

0
Odpowiedz
Superdzieciaczki
Superdzieciaczki
7 lata temu

Musi być pyszna i na dodatek tak ładnie, wielkanocnie wyglada 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
6 lata temu
Odpowiedź do  Superdzieciaczki

Uwielbiam takie babki, szczególnie w całości oblane polewą. 🙂

0
Odpowiedz
Domi
Domi
7 lata temu

O matko, ale bym jadła! 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
7 lata temu

Rewelacyjny przepis na nadchodzące Święta Wielkanocne! Z pewnością wypróbuję i na naszym stole zagości w tym roku ta baba 🙂 Dzięki za przepis

0
Odpowiedz
flymetothespoon
flymetothespoon
8 lata temu

uwielbiam kawę, pewnie taka baba by mi podpasowała 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 lata temu
Odpowiedź do  flymetothespoon

5 stars
Dla miłośników kawy jak najbardziej pasuje 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz