• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Babki, Przepisy, Wielkanoc  /  8 kwietnia, 2015

Babka kawowa

Wędrówki po kuchni
Babka to zdecydowanie największa królowa wielkanocnych wypieków! Na świątecznym stole może gościć babka drożdżowa, ucierana bądź biszkoptowa. Ba, musi nawet na środku tego stołu stać – udekorowana bukszpanem i barankiem cukrowym. Aby babka mogła zająć to ważne miejsce na stole musi być puszysta, wilgotna i oczywiście pyszna. I ta babka właśnie taka jest! Niezwykle smaczna o bardzo delikatnym, niedominującym smaku kawy. Długo zachowuje świeżość, dlatego smakuje świetnie także po świętach.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie45 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Kawę zaparzamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy mikserem tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  • Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Babkę wilgotną

Adapted from Pink Envelope

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Babki
  • Ciasta ucierane
  • Wielkanoc

Zobacz wpisy

Sernik chałwowy
Pasztet drobiowy

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Akacja
Akacja
9 miesięcy temu

Wszystko co ma kawę musi być pyszne!

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
9 miesięcy temu

5 stars
Przepis nie wygląda na zbyt trudny, a może by się pokusić i zrobić??

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Krystyna

Jak najbardziej polecam 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
9 miesięcy temu

Takie pyszności szybko znikają w brzuszkach rodziny, dziś była próba babki cytrynowej, wypadła naprawdę nieźle. 🙂

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
9 miesięcy temu

Kawa i ciasto w jednym – połączenie idealne jak dla mnie! 😀

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
9 miesięcy temu

5 stars
Babka kawowa, dawno nie jadłam 🙂
Piękna i pyszna…

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
9 miesięcy temu

5 stars
Babki kawowej jeszcze nigdy akurat nie robiłyśmy, ale zawsze musi być ten pierwszy raz.

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
1 rok temu

Jakiś czas temu piekłam babkę na Wielkanoc. A potem w ramach buntu (dłuuuuuuga historia) zaprzestałam świątecznego gotowania w ogóle na wspólny stół. Gotuję tylko sobotni obiad taki tradycyjny dla męża i syna 🙂 Czyli zupa chrzanowa na serwatce z przepisu mojej babci, absolutnie pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Joanna Bogielczyk
Joanna Bogielczyk
1 rok temu

Już bardzo czekam na Święta i świąteczne wypieki. Zawsze piekę majonezową, ale może wypróbuję taką ciemną, bo wygląda obłędnie. 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Joanna Bogielczyk

Polecam, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
1 rok temu

U mnie w domu królują babka cytrynowa, piaskowa i marcepanowa. Czekoladowe ciasto lubi tylko mama, a sama dla siebie nie chce go robić. Aczkolwiek czekoladowe również wygląda smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Miye's Imaginations

To jest babka kawowa 🙂

0
Odpowiedz
sawka
sawka
1 rok temu

zrobię!
bo to chyba “murzynek” w innej formie?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  sawka

Nie, to nie murzynek 🙂

0
Odpowiedz
SukcesOrka
SukcesOrka
1 rok temu

Przyznam, że babki kawowej jeszcze nigdy nie jadłam. Przepis wygląda na prosty – czyli taki jakie najbardziej lubię. Może w tym roku na Wielkanocnym stole oprócz klasycznej babki pojawi się też ta z dodatkiem kawy…..
Chyba rozgoszczę się u Ciebie na dłużej i znajdę kilka nowych smaków.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  SukcesOrka

Dziękuję i zapraszam po inspiracje 🙂

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
1 rok temu

Wygląda pysznie ,ale moje dzieci wolą babki jasne takie jogurtowe 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
1 rok temu

Lubie babki cytrynowe, ale sama nigdy nie piekę

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
1 rok temu

Wygląda wspaniale – a aromat i smak kawy uwielbiam, więc pewnie by mi posmakowała 🙂

0
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
2 lat temu

Wygląda obłędnie! Musi być pyszna! Dzięki za przepis, spróbuję! Kasia

0
Odpowiedz
Hania z HAART.pl
Hania z HAART.pl
2 lat temu

O matko! Jak to pysznie wygląda. Dzięki za przepis. Może przygotuje na święta 🙂

0
Odpowiedz
ewa
ewa
2 lat temu

zdecydowanie to coś dla mnie 🙂

0
Odpowiedz
Anna Modzelewska
Anna Modzelewska
2 lat temu

mniam! musi być pyszna

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Anna Modzelewska

Z wierzchu zawsze babka ma pęknięcia – taki jej urok 🙂 Potem i tak ją odwracamy 🙂

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
2 lat temu

Kradnę przepis i na pewno wykorzystam – jej wygląd jest oszałamiający, przypuszczam że smak również!

0
Odpowiedz
Superdzieciaczki
Superdzieciaczki
2 lat temu

Musi być pyszna i na dodatek tak ładnie, wielkanocnie wyglada 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
1 rok temu
Reply to  Superdzieciaczki

Uwielbiam takie babki, szczególnie w całości oblane polewą. 🙂

0
Odpowiedz
Domi
Domi
2 lat temu

O matko, ale bym jadła! 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
2 lat temu

Rewelacyjny przepis na nadchodzące Święta Wielkanocne! Z pewnością wypróbuję i na naszym stole zagości w tym roku ta baba 🙂 Dzięki za przepis

0
Odpowiedz
flymetothespoon
flymetothespoon
3 lat temu

uwielbiam kawę, pewnie taka baba by mi podpasowała 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
9 miesięcy temu
Reply to  flymetothespoon

5 stars
Dla miłośników kawy jak najbardziej pasuje 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply