Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Babki, Okazje, Przepisy, Wielkanoc, Wypieki  /  31 marca, 2013

Babka Snickers

Wędrówki po kuchni
Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypieków. Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami oraz babkami. Każdy z nas ma swój rodzinny, sprawdzony przepis. Żeby nie wpaść w rutynę, warto czasem upiec coś innego. Polecam babkę snickers, która nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smakuje również fantastycznie - jest puszysta, lekko wilgotna i nie za słodka. Zdecydowanie polecam.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 5 min., min.
Drukuj
4.80 from 5 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 375 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 400 g kajmaku
  • 185 ml mleka
  • 185 g cukru brązowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo

  • 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g kajmaku

Przygotowanie

  • Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
  • Kajmak podgrzewamy, aby zmienił swoją konsystencję. Polewamy dekorujemy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Coolinarna strefa

4.1 10 votes
Article Rating

Tagi

  • Babki
  • Ciasta ucierane
  • Orzechy
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Pasztet z konfiturą wiśniową
Limonkowy sernik

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
2 lat temu

Bardzo ciekawy przepis, lubię takie smaki 🙂 Może spróbuję zrobić

0
Odpowiedz
trackback
Babka Snickers – Kuchnia w kolorach lata
2 lat temu

[…] Witajcie! Tę pyszną babkę piekłam w ubiegłym roku na Wielkanoc. Choć zawiera kajmak i cukier, wcale nie jest przesłodzona. Szczególnie posmakowała mojemu młodszemu synowi Julianowi. Bardziej niż jego tort urodzinowy, który także podałam w Wielkanoc. Przepis znalazłam na blogu Wędrówki po kuchni. […]

0
Odpowiedz
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
3 lat temu

Bardzo mi się podoba!

0
Odpowiedz
Izabela
Izabela
4 lat temu

4 stars
Hejka.
Po 1 smacznego jajka 🥰
Po 2 , niestety.. Ta porcja jest na wielka babke. Na standardowa, wykipiała mocno na piekarnik bokiem. Nie wiem czy nie ma zakalca. Pieklam z 15 minut dłużej. Patyczek był suchy. Później przekroje

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  Izabela

Jak widać babka była pieczona w dużej formie, wielkości tortownicy 🙂 Piekłam ją wielokrotnie i nie tylko ja, więc przepis jest jak najbardziej sprawdzony. Przyczyn zakalca może być wiele

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
5 lat temu

Ciekawe połączenie babki i sneakersa. Chętnie wykorzystam Twój przepis.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lat temu

5 stars
już nie mogę się doczekać aż będę mogła ją zjeść <3

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lat temu

przy tych wszystkich Twoich cudach artystycznych – ta babka wygląda bardziej wielkopostnie nić wielkanocnie 🙂 ale i nie wprawia zakłopotanie, że mnie to się nie uda – zrobię!

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 lat temu

5 stars
Wow co za babka, chętnie bym zrobiła, bo lubię kajmak,
ale chyba nie będę go teraz szukać po sklepach…

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
5 lat temu

mniam!pyszna inspiracja na wielkanoc!

0
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
5 lat temu

5 stars
To ciasto wygląda cudownie! Ale ja Sue powinnam ograniczać, i tak mi od siedzenia w domu idzie w boczki 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lat temu

Mniam, pysznie wygląda, ja dopiero raz w życiu babkę robiłam, jogurtową, udała mi się 🙂 Może więc taką zrobię następnym razem, dzieciakom na pewno będzie smakowała 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Marta

Jak się tamta udała, to z pewnością ta również wyjdzie 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lat temu

Widzę, że tym razem solidnie na słodko, prawie bez opamiętania 😉

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
5 lat temu

Lubię babki, zarówno jeść, jak i piec, bo zawsze mi wychodzą. Skorzystam z przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Świat Toli

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
5 lat temu

5 stars
Jak znalazł na zbliżające się święta, świetny pomysł 😍

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
5 lat temu

O matko! Ale dostałam smaka na taką snickersową babeczkę!

0
Odpowiedz
Ania
Ania
7 lat temu

Może i wstyd się przyznać, ale od lat na naszym świątecznym stole lądują wypieki ze sklepu. Ja jestem mało słodka, piekarnika używam do mięs i warzyw… Widzę jednak, że podobno babka nie jest taka słodka, jak to zwykle bywa w przypadku ciast, więc kto wie, może i ja się tym razem zdecyduję zaatakować piekarnik? 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lat temu

Wow na pewno by mi smakowała , lubię snickersy 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lat temu

Wygląda obłednie na pewno i tak samkuje xhetnie wypróbuje przepis dzięki

0
Odpowiedz
Justa
Justa
7 lat temu

Pochłaniam wzrokiem 😀

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
7 lat temu

Uwielbiam Snickersa, od czasu kiedy skończyli produkcję smarowidła do kanapek, wciąż mi czegoś brakuje na śniadanie 🙁 Chętnie spróbuję takiej babki 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lat temu

Fajny przepis

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
7 lat temu

Musi być mega słodka i mega pyszna ! Gdyby nie troska o sylwetkę, wszystkie 12 porcji byłoby tylko moje 😉

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
7 lat temu

Jaka słodka i z orzeszkami <3

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lat temu

No nie taka babke to nawet moj maz (nie lubi babkowych ciast) ze smakiem zje 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
7 lat temu

Ciekawy przepis na babkę 🙂 U nas zawsze była baba drożdżowa, może pora wprowadzić jakieś ożywienie w wielkanocnych wypiekach? 🙂

0
Odpowiedz
Przemek
Przemek
7 lat temu

Noo i i jest pomysł na święta 🙂 Dzięki za przepis, myślę, że będę próbować przed świętami 😉

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz