Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypieków. Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami oraz babkami. Każdy z nas ma swój rodzinny, sprawdzony przepis. Żeby nie wpaść w rutynę, warto czasem upiec coś innego. Polecam babkę snickers, która nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smakuje również fantastycznie - jest puszysta, lekko wilgotna i nie za słodka. Zdecydowanie polecam.
Porcje: 12
Składniki
- 375 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 400 g kajmaku
- 185 ml mleka
- 185 g cukru brązowego
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo
- 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
- 3 łyżki bułki tartej
- 100 g kajmaku
Przygotowanie
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.
Polewa czekoladowa
- Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
- Kajmak podgrzewamy, aby zmienił swoją konsystencję. Polewamy dekorujemy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Coolinarna strefa
Bardzo ciekawy przepis, lubię takie smaki 🙂 Może spróbuję zrobić
[…] Witajcie! Tę pyszną babkę piekłam w ubiegłym roku na Wielkanoc. Choć zawiera kajmak i cukier, wcale nie jest przesłodzona. Szczególnie posmakowała mojemu młodszemu synowi Julianowi. Bardziej niż jego tort urodzinowy, który także podałam w Wielkanoc. Przepis znalazłam na blogu Wędrówki po kuchni. […]
Bardzo mi się podoba!
Hejka.
Po 1 smacznego jajka 🥰
Po 2 , niestety.. Ta porcja jest na wielka babke. Na standardowa, wykipiała mocno na piekarnik bokiem. Nie wiem czy nie ma zakalca. Pieklam z 15 minut dłużej. Patyczek był suchy. Później przekroje
Jak widać babka była pieczona w dużej formie, wielkości tortownicy 🙂 Piekłam ją wielokrotnie i nie tylko ja, więc przepis jest jak najbardziej sprawdzony. Przyczyn zakalca może być wiele
Ciekawe połączenie babki i sneakersa. Chętnie wykorzystam Twój przepis.
już nie mogę się doczekać aż będę mogła ją zjeść <3
przy tych wszystkich Twoich cudach artystycznych – ta babka wygląda bardziej wielkopostnie nić wielkanocnie 🙂 ale i nie wprawia zakłopotanie, że mnie to się nie uda – zrobię!
Wow co za babka, chętnie bym zrobiła, bo lubię kajmak,
ale chyba nie będę go teraz szukać po sklepach…
mniam!pyszna inspiracja na wielkanoc!
To ciasto wygląda cudownie! Ale ja Sue powinnam ograniczać, i tak mi od siedzenia w domu idzie w boczki 🙂
Mniam, pysznie wygląda, ja dopiero raz w życiu babkę robiłam, jogurtową, udała mi się 🙂 Może więc taką zrobię następnym razem, dzieciakom na pewno będzie smakowała 🙂
Jak się tamta udała, to z pewnością ta również wyjdzie 🙂
Widzę, że tym razem solidnie na słodko, prawie bez opamiętania 😉
Lubię babki, zarówno jeść, jak i piec, bo zawsze mi wychodzą. Skorzystam z przepisu.
Polecam 🙂
Jak znalazł na zbliżające się święta, świetny pomysł 😍
O matko! Ale dostałam smaka na taką snickersową babeczkę!
Może i wstyd się przyznać, ale od lat na naszym świątecznym stole lądują wypieki ze sklepu. Ja jestem mało słodka, piekarnika używam do mięs i warzyw… Widzę jednak, że podobno babka nie jest taka słodka, jak to zwykle bywa w przypadku ciast, więc kto wie, może i ja się tym razem zdecyduję zaatakować piekarnik? 🙂
Wow na pewno by mi smakowała , lubię snickersy 🙂
Wygląda obłednie na pewno i tak samkuje xhetnie wypróbuje przepis dzięki
Pochłaniam wzrokiem 😀
Uwielbiam Snickersa, od czasu kiedy skończyli produkcję smarowidła do kanapek, wciąż mi czegoś brakuje na śniadanie 🙁 Chętnie spróbuję takiej babki 🙂
Fajny przepis
Musi być mega słodka i mega pyszna ! Gdyby nie troska o sylwetkę, wszystkie 12 porcji byłoby tylko moje 😉
Jaka słodka i z orzeszkami <3
No nie taka babke to nawet moj maz (nie lubi babkowych ciast) ze smakiem zje 😉
Ciekawy przepis na babkę 🙂 U nas zawsze była baba drożdżowa, może pora wprowadzić jakieś ożywienie w wielkanocnych wypiekach? 🙂
Noo i i jest pomysł na święta 🙂 Dzięki za przepis, myślę, że będę próbować przed świętami 😉