• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Babki, Przepisy, Wielkanoc  /  4 marca, 2016

Babka wilgotna

Wędrówki po kuchni
Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wielkanocną popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie. Wcześniejsze losy przepisu nie są mi znane, ale jak sądzę jest to dość stary przepis. Nie mniej jednak jest to najlepsza babka, która towarzyszy nam od lat.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 15 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  • Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 50-60 minut.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.

Uwagi dodatkowe

  • do ciasta zamiast pasty waniliowej można dodać ulubiony aromat. Babkę można wzbogacić również dodając do ciasta np. wiórki kokosowych, orzechy czy rodzynki
  • babka bardzo długo zachowuje świeżość

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 24 votes
Article Rating

Tagi

  • Babki
  • Ciasta ucierane
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Babciny rosół
Kuchnia arabska

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
4 miesięcy temu

Witam,właśnie się zorientowałam,iż zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej.Czy wpłynie to jakoś na wilgotność babki?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Monika

Myślę, że nie 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
1 rok temu

Oj trzeba się będzie mocno pilnować jeśli zabierzemy takie słodkości na wielkanocne stoły 😉

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Wilgotne babki są w mojej orbicie zainteresowań . Mogę jeść je zawsze. Byle nie sucha piaskowa…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Anna

To tak jak i ja 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

Przepis chętnie wykorzystam, u nas sporo babek w ciągu roku dopieszcza nas przy kawie, zatem taka odmiana się przyda. 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 rok temu

Uwielbiamy taką babkę z dużą ilością polewy czekoladowej <3 Lukrowane babki to nie nasze klimaty 😀

0
Odpowiedz
Marta
Marta
1 rok temu

A mi nigdy babka nie wychodzi, może spróbuje z tego przepisu 😉

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

To się nazywa tajming! Właśnie rozglądałam się za przepisem na jakąś fajną babkę. Miała być marmurkowa, a będzie ta 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Anna

Polecam, ta jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
2 lat temu

jedzenie jest dla mnie czynnością społeczną – w te samotne święta, co najwyżej ugotuję jajka – poza tym pozdrawiam wielkanocnie 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
2 lat temu

Ja dostałam przepis od szwagierki na babkę na majonezie i tylko ta mi wychodzi 😉

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

Widziałam na facebooku (albo na instagramie?), wygląda kusząco. 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
2 lat temu

mężczyźni i chłopcy uwielbiają wilgotne babki, bo są lepsze niż suche. Świetny przepis

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
2 lat temu

Ja sobie chętnie przygarnę ten przepis. Wydaje się dość prosta, ma czekoladową polewę – wszystko czego potrzebuję do szczęścia 😉

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
2 lat temu

Z przyjemnością położyłabym na stole tak cudną babkę wielkanocną.

0
Odpowiedz
Jakgustownie
Jakgustownie
3 lat temu

Zrobiłem tą babkę z tym że tak mi się wydaje że raczej można trochę krócej piec albo przynajmniej zmniejszyć temp bo może być tak że lekko się spali na wierzchu(tak mi się wydaje)

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Jakgustownie

Należy pamiętać o tym, że każdy piekarnik inaczej piecze. Całe życie piekłam tak jak podaję w przepisie, a jak zmieniłam piekarnik muszę krócej 😉

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu
Reply to  admin

To prawda, zawsze po zmianie piekarnika potrzebuję trochę czasu na lekkie dopasowanie czasu pieczenia, zupełnie jak z żelazkiem, drobne róznice są.

0
Odpowiedz
Irena
Irena
4 lat temu

Oj nie, tylko nie babka po tych świętach :(( a dlaczego ? Bo sama zjadłam taką babkę, w dwa dni :(( taka była pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lat temu

Koniecznie wypróbuje przepis…. Intryguje mnie tylko wysoka temperatura pieczenia i długość …

1
Odpowiedz
podomowe.pl
podomowe.pl
4 lat temu

Ciekawe rozwiązanie, gdy Wielkanoc za pasem. Na pewno wykorzystam ten przepis 😀

0
Odpowiedz
podomowe.pl
podomowe.pl
4 lat temu

Idealnie przed Wielkanocą. Lubię nietypowe rozwiązania. Zapisuję przepis i będę próbować 😀

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
4 lat temu

W skali od 1 do 10 na ile oceniasz jej wilgotność? Poszukuję przepisu idealnego <3

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Martyna

Powiem tak – babka to ciasto, które nigdy nie będzie mega wilgotne jak inne ciasta – taki jej urok. Ta jednak jak na babkę jest bardzo wilgotna. Na blogu u mnie sa jeszcze inne, które również są super. Ja też wolę te bardziej wilgotne 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu

Śliczna i apetyczna, kojarzy mi się z babkami wielkanocnymi na pewno 🙂
I jeszcze w dodatku przepis rodzinny , tylko pozazdrościć 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu
Reply to  krystynabozenna

I jak zwykle u Ciebie pięknie udekorowana 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
4 lat temu

Ciekawe podejście do tak pozornie zwykłej babki. 😉

0
Odpowiedz
cours de theatre paris
cours de theatre paris
4 lat temu

I am so grateful for your post.Thanks Again.

0
Odpowiedz
iza
iza
6 lat temu

fajna babeczka

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply