Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wielkanocną popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie. Wcześniejsze losy przepisu nie są mi znane, ale jak sądzę jest to dość stary przepis. Nie mniej jednak jest to najlepsza babka, która towarzyszy nam od lat.
Porcje: 12
Składniki
- 250 g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 220 g cukru
- 5 jajek
- 5 łyżek oleju
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie
- Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 50-60 minut.
Polewa czekoladowa
- Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.
Uwagi dodatkowe
- do ciasta zamiast pasty waniliowej można dodać ulubiony aromat. Babkę można wzbogacić również dodając do ciasta np. wiórki kokosowych, orzechy czy rodzynki
- babka bardzo długo zachowuje świeżość
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Witam,właśnie się zorientowałam,iż zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej.Czy wpłynie to jakoś na wilgotność babki?
Myślę, że nie 🙂
Oj trzeba się będzie mocno pilnować jeśli zabierzemy takie słodkości na wielkanocne stoły 😉
Wilgotne babki są w mojej orbicie zainteresowań . Mogę jeść je zawsze. Byle nie sucha piaskowa…
To tak jak i ja 🙂
Przepis chętnie wykorzystam, u nas sporo babek w ciągu roku dopieszcza nas przy kawie, zatem taka odmiana się przyda. 🙂
Uwielbiamy taką babkę z dużą ilością polewy czekoladowej <3 Lukrowane babki to nie nasze klimaty 😀
A mi nigdy babka nie wychodzi, może spróbuje z tego przepisu 😉
To się nazywa tajming! Właśnie rozglądałam się za przepisem na jakąś fajną babkę. Miała być marmurkowa, a będzie ta 😀
Polecam, ta jest pyszna 🙂
jedzenie jest dla mnie czynnością społeczną – w te samotne święta, co najwyżej ugotuję jajka – poza tym pozdrawiam wielkanocnie 🙂
Ja dostałam przepis od szwagierki na babkę na majonezie i tylko ta mi wychodzi 😉
Widziałam na facebooku (albo na instagramie?), wygląda kusząco. 🙂
mężczyźni i chłopcy uwielbiają wilgotne babki, bo są lepsze niż suche. Świetny przepis
Ja sobie chętnie przygarnę ten przepis. Wydaje się dość prosta, ma czekoladową polewę – wszystko czego potrzebuję do szczęścia 😉
Z przyjemnością położyłabym na stole tak cudną babkę wielkanocną.
Zrobiłem tą babkę z tym że tak mi się wydaje że raczej można trochę krócej piec albo przynajmniej zmniejszyć temp bo może być tak że lekko się spali na wierzchu(tak mi się wydaje)
Należy pamiętać o tym, że każdy piekarnik inaczej piecze. Całe życie piekłam tak jak podaję w przepisie, a jak zmieniłam piekarnik muszę krócej 😉
To prawda, zawsze po zmianie piekarnika potrzebuję trochę czasu na lekkie dopasowanie czasu pieczenia, zupełnie jak z żelazkiem, drobne róznice są.
Oj nie, tylko nie babka po tych świętach :(( a dlaczego ? Bo sama zjadłam taką babkę, w dwa dni :(( taka była pyszna 🙂
Koniecznie wypróbuje przepis…. Intryguje mnie tylko wysoka temperatura pieczenia i długość …
Ciekawe rozwiązanie, gdy Wielkanoc za pasem. Na pewno wykorzystam ten przepis 😀
Idealnie przed Wielkanocą. Lubię nietypowe rozwiązania. Zapisuję przepis i będę próbować 😀
W skali od 1 do 10 na ile oceniasz jej wilgotność? Poszukuję przepisu idealnego <3
Powiem tak – babka to ciasto, które nigdy nie będzie mega wilgotne jak inne ciasta – taki jej urok. Ta jednak jak na babkę jest bardzo wilgotna. Na blogu u mnie sa jeszcze inne, które również są super. Ja też wolę te bardziej wilgotne 🙂
Śliczna i apetyczna, kojarzy mi się z babkami wielkanocnymi na pewno 🙂
I jeszcze w dodatku przepis rodzinny , tylko pozazdrościć 🙂
I jak zwykle u Ciebie pięknie udekorowana 🙂
Ciekawe podejście do tak pozornie zwykłej babki. 😉
I am so grateful for your post.Thanks Again.
fajna babeczka