Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Babki, Okazje, Przepisy, Wielkanoc, Wypieki  /  31 marca, 2021

Babka z kruszonką orzechową

Wędrówki po kuchni

Czy są tu miłośnicy orzechów? Jeśli tak, to mam dla Was pomysł na pyszne, weekendowe ciasto z mnóstwem chrupiących orzechów! Wspaniała i delikatna babka wzbogacona subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty i dobra książka. Zestaw idealny na leniwe popołudnie. Gorąco Wam polecam
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 5 min., min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 340 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 230 g kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kruszonka orzechowa

  • 150 g orzechów *
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  • W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.

Odnośniki

  • * użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców

Uwagi dodatkowe

 
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Baking Glory

4.6 5 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Babki
  • Orzechy
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Jaki dodatek do obiadu wybrać – marchewka z groszkiem czy może fasolka szparagowa?
Jak i czym szybko zmielić mięso w domu?

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Dzięki za pomysł! Zrobię taką na święta 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 lata temu

5 stars
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
5 lata temu

Robiłam kiedyś podobną, ale w podłuźnej foremce i wyszła jakaś za sucha…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Beata punktsiedzenia.pl

Suchych nie lubię. Moja jest pyszna i wilgotna 🙂

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
5 lata temu

Musze wypróbować przepis. Bardzo lubię jeść i robić babki.

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
5 lata temu

Jejku! Wygląda przepysznie, ale te orzechy nie dla mnie 🙁

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
nie do końca wiem, co to jest pasta waniliowa, ale znajdę i zrobię taką babkę <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Pastę możesz zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
5 lata temu

5 stars
Dla samej kruszonki upiekę taką babkę, bardzo lubię orzechy.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Robiłam taką babkę na początku małżeństwa, jedna z pierwszych, jakie nauczyłam się piec. 🙂

0
Odpowiedz
toukie
toukie
5 lata temu

Babka z orzechami… i jedno i drugie bardzo lubię 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Nigdy takiej babki nie robiłyśmy, a mogłaby nam zasmakować.

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
5 lata temu

Już po Świętach, a tutaj kusicie takimi inspiracjami. Babka wyszła przepięknie, a jej smak… MmmmMm…. Jestem ciekawa…

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

5 stars
U nas jeszcze ciasto jest, ale chętnie potem wypróbuję 😀 Wygląda smakowicie

0
Odpowiedz
Ola
Ola
5 lata temu

Wygląda obłędnie pysznie! <3 Czy trzeba mieć jakieś specjalne zdolności, by ją upiec? 😉 I co to jest pasta waniliowa? Skąd ją wziąć?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ola

Babka nie jest skomplikowania. Pastę waniliową można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

O… chyba wypróbuję ten przepis. Ślubny wyjadł wczoraj resztki ciastek.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 lata temu

Jaka średnica blaszki?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Anna

22-23 cm

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
7 lata temu

Wszystko pięknie, oprócz jednej rzeczy: do ciasta tylko gorąca herbata! Kawa nie! 😉

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu
Odpowiedź do  Adriana

Całkowicie podpisuję się pod tym sprostowaniem. 😉

0
Odpowiedz
Ania, Kęsy Codzienności
Ania, Kęsy Codzienności
7 lata temu

Lubię dobre babki, ale sama tylko raz z sukcesem zrobilam. Ba, niewiele więcej próbowałam ?Twoja prezentuje się bardzo smakowicie. ?

0
Odpowiedz
Michał - czytajkomiksy.pl
Michał - czytajkomiksy.pl
7 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie, chyba będę musiał poprosić żonę o taką 😉

0
Odpowiedz
arsenal
arsenal
8 lata temu

This is one awesome blog.Thanks Again.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  arsenal

Thank you very much

0
Odpowiedz
Alicja
Alicja
8 lata temu

Sorki że tak późno wstawiam ten komentarz ,bo już spory kawałek jest po świętach ale jak to mówią ,lepiej późno niż wcale…Babka wyszła super i mimo że trochę ciast miałam do wyboru (jak to w święta )to ona poszła pierwsza, naprawdę była pyszniutka Jeszcze raz gorąco dziękuję za przepis w imieniu swoim i swojej rodzinki??

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Alicja

Bardzo dziękuję, cieszę się że smakowała. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu
Odpowiedź do  Alicja

No, no z taką rekomendacją, to chyba trzeba wypróbować.

0
Odpowiedz
Alicja
Alicja
8 lata temu

Czy można piec na termoobiegu czy raczej góra dół? Błagam o szybką odpowiedź bo chcę jutro wypróbować Pozdrawiam cieplutko

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Alicja

Raczej góra-dół, pozdrawiam i udanych wypieków życzę 🙂

0
Odpowiedz
Alicja
Alicja
8 lata temu
Odpowiedź do  admin

Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź i już się biorę za robotę ?mam nadzieję że mi wyjdzie taka jak na fotce Buziaczki i pozdrowka ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Alicja

Trzymam kciuki. Wesołych Świąt!!!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz