Czy są tu miłośnicy orzechów? Jeśli tak, to mam dla Was pomysł na pyszne, weekendowe ciasto z mnóstwem chrupiących orzechów! Wspaniała i delikatna babka wzbogacona subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty i dobra książka. Zestaw idealny na leniwe popołudnie. Gorąco Wam polecam
Porcje: 12
Składniki
- 340 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 230 g kwaśniej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kruszonka orzechowa
- 150 g orzechów *
- 100 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.
Odnośniki
- * użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców
Uwagi dodatkowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Baking Glory
Dzięki za pomysł! Zrobię taką na święta 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Robiłam kiedyś podobną, ale w podłuźnej foremce i wyszła jakaś za sucha…
Suchych nie lubię. Moja jest pyszna i wilgotna 🙂
Musze wypróbować przepis. Bardzo lubię jeść i robić babki.
Jejku! Wygląda przepysznie, ale te orzechy nie dla mnie 🙁
nie do końca wiem, co to jest pasta waniliowa, ale znajdę i zrobię taką babkę <3
Pastę możesz zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii 🙂
Dla samej kruszonki upiekę taką babkę, bardzo lubię orzechy.
Robiłam taką babkę na początku małżeństwa, jedna z pierwszych, jakie nauczyłam się piec. 🙂
Babka z orzechami… i jedno i drugie bardzo lubię 🙂
Nigdy takiej babki nie robiłyśmy, a mogłaby nam zasmakować.
Już po Świętach, a tutaj kusicie takimi inspiracjami. Babka wyszła przepięknie, a jej smak… MmmmMm…. Jestem ciekawa…
U nas jeszcze ciasto jest, ale chętnie potem wypróbuję 😀 Wygląda smakowicie
Wygląda obłędnie pysznie! <3 Czy trzeba mieć jakieś specjalne zdolności, by ją upiec? 😉 I co to jest pasta waniliowa? Skąd ją wziąć?
Babka nie jest skomplikowania. Pastę waniliową można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii 🙂
O… chyba wypróbuję ten przepis. Ślubny wyjadł wczoraj resztki ciastek.
Jaka średnica blaszki?
22-23 cm
Wszystko pięknie, oprócz jednej rzeczy: do ciasta tylko gorąca herbata! Kawa nie! 😉
Całkowicie podpisuję się pod tym sprostowaniem. 😉
Lubię dobre babki, ale sama tylko raz z sukcesem zrobilam. Ba, niewiele więcej próbowałam ?Twoja prezentuje się bardzo smakowicie. ?
Wygląda bardzo apetycznie, chyba będę musiał poprosić żonę o taką 😉
This is one awesome blog.Thanks Again.
Thank you very much
Sorki że tak późno wstawiam ten komentarz ,bo już spory kawałek jest po świętach ale jak to mówią ,lepiej późno niż wcale…Babka wyszła super i mimo że trochę ciast miałam do wyboru (jak to w święta )to ona poszła pierwsza, naprawdę była pyszniutka Jeszcze raz gorąco dziękuję za przepis w imieniu swoim i swojej rodzinki??
Bardzo dziękuję, cieszę się że smakowała. Pozdrawiam
No, no z taką rekomendacją, to chyba trzeba wypróbować.
Czy można piec na termoobiegu czy raczej góra dół? Błagam o szybką odpowiedź bo chcę jutro wypróbować Pozdrawiam cieplutko
Raczej góra-dół, pozdrawiam i udanych wypieków życzę 🙂
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź i już się biorę za robotę ?mam nadzieję że mi wyjdzie taka jak na fotce Buziaczki i pozdrowka ?
Trzymam kciuki. Wesołych Świąt!!!