Niekwestionowaną królową wielkanocnych wypieków jest babka. To jedno z tych ciast, bez którego nie wyobrażamy sobie świątecznego biesiadowania. Można ją przygotować na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Powinna być ładnie wyrośnięta, mięciutka i tak delikatna, aby każdy kawałek rozpływał się w ustach. Jest nie tylko smacznym, słodkim podwieczorkiem, ale również piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Zapraszam Was na delikatną, wilgotną i puszystą babkę. Mimo sporej ilości nutelli babka wcale nie jest za słodka. Jest cudownie czekoladowa, wspaniała! Gorąco polecam
Porcje: 12
Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 260 g nutelli
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 220 g cukru drobnego
- 230 g naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 150 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- czekoladowe kulki
Przygotowanie
- Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy nutellę i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem na przemian z jogurtem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową polewą dekorujemy babkę i ozdabiamy czekoladowymi kulkami.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Mała cukierenka
Popieram, ze malo cukru 🙂 ale wolalabym prawdziwa polewe z kakao niz nutelle.
Wow, z Nutellą, ale super pomysł 🙂
Jak coś jest z nutellą, to musi być pyszne!
nutella spoko, tylko po co jeszcze babka do niej?:)
O, coś dla mojego dziecka – tylko nie wiem czy bardziej babka czy nutella ;P
Bardzo lubię babki, od lat w domu rodzinnym pieczemy babkę mateczki – przepis chyba od 10 lat w naszym domu 🙂 Za nutellą nie przepadam, ale jak piszesz, że nie jest za słodka, to może by mi przypadła do gustu! Świetna informacja o dawnych zwyczajach <3
Pierwszy raz widze taki przepis. Ciasto prezentuje sie obłędnie ?
Wspaniała babka 🙂 Kiedyś robiłam dwukolorową z nutellą i była pyszna 😀
Chętnie spróbuję.
Jest w piekarniku, ale dlaczego ciasto mi pęka? 🙂