Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę, skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Często również podawany jest w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne, zimowe dni.
Porcje: 6
Składniki
Wywar
- 300 g pręgi wołowej
- 1½ litra wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki
- 250 g fasoli białej
- 3 średnie buraki
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 3-4 suszone prawdziwki
- ⅓ pora
- ¼ małej kapusty białej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany kremówki
- 5-6 łyżek kwasu z buraków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 4 łyżki koperku
Przygotowanie
Wywar
- Mięso zalewamy zimną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy szumowiny, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy około godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc, aby napęczniała. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, kroimy w nie dużą kostkę. Kapustę szatkujemy,a pora kroimy w talarki. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy. Po 15 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i dalej gotujemy.
- Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, kwas z buraków i koncentrat pomidorowy. Uzupełniamy wodą jeśli jest taka potrzeba. Można do tego użyć wody w której gotowała się wcześniej fasola. Zupę podprawiamy pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę. Podajemy ze świeżo posiekanym koperkiem.смачного!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!